Η Πολωνία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά και έχει θέσει ως προτεραιότητά της την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Η Πολωνία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά και έχει θέσει ως προτεραιότητά της την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Tις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρέσβης της Πολωνίας στην Αθήνα Μίχαλ Κλίνγκερ. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης της Δανίας Τομ Νόρινγκ και ο πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, των δύο χωρών που θα αναλάβουν την εναλλασσόμενη προεδρία τα ερχόμενα δύο εξάμηνα.
Όπως είπε ο κ. Κλίνγκερ, οι τρεις προτεραιότητες για την πολωνική προεδρία είναι η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η διεύρυνση της ΕΕ, ιδιαίτερα με την προώθηση της ένταξης χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Ισλανδία. Συγκεκριμένα για τον τομέα της ασφάλειας και του ελέγχου των συνόρων, ο κ. Κλίνγκερ είπε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ.
«Η Πολωνία έχει την φιλοδοξία να κάνει την Ευρώπη να απαλλαγεί τουλάχιστον από τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία βιώνει τώρα» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
«Σε περιόδους κρίσης, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επανεθνικοποιήσουμε την πολιτική μας».
«Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται κοινή δράση, περισσότερη συνεργασία και περισσότερη ολοκλήρωση. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στα συλλογικά έργα. Η Πολωνία θα προσπαθήσει να επαναφέρει στην Ευρώπη την πίστη στην ίδια, να αναζωπυρώσει την σπίθα της εμπιστοσύνης», τόνισε ο ίδιος.
Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, είναι προγραμματισμένο να παραστούν αμφότεροι στους σημερινούς εορτασμούς στην Βαρσοβία με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο.
Η Πολωνία επιδιώκει να εμφανιστεί ως μία σύγχρονη χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με επτά άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες το 2004, πέτυχε μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αποφεύγοντας ακόμη και την ύφεση στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2009.
Ωστόσο, όπως εκτιμά το Reuters, οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ θα δοκιμάσουν στο έπακρον την αισιοδοξία και την εφευρετικότητα της Πολωνίας κατά τους επόμενους μήνες.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες, σε μία κρίσιμη ψηφοφορία, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και τον εφαρμοστικό νόμο, ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς τη χώρα, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με μεγάλα χρέη.
Αλλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πολωνία είναι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα ξεκινήσουν επί προεδρίας της.
Η Πολωνία εξάλλου θα προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο, στη μέση της προεδρίας της ΕΕ, και κάποιοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία μπορεί να αποπροσανατολίσει τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τους υπουργούς του από το να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την δύσκολη αυτή περίοδο.