«Δεν με παραπέμπει το κόμμα μου, aυτό δεν είναι το κόμμα μου, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού», παρατήρησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, δηλώνοντας αθώος.
Αθώος δήλωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής «πολυσέλιδο μυθιστόρημα» και «μνημείο πλαστογράφησης». Παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ για μία ακόμη φορά έβαλε στο κάδρο το ΚΥΣΕΑ χωρίς την ομόφωνη απόφαση του οποίου, δεν μπορούσε να προχωρήσει τίποτα, όπως επεσήμανε.
«Δεν νιώθω ούτε οργή, ούτε λύπη. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου. Γιατί δεν με παραπέμπει το κόμμα μου. Αυτό δεν είναι το κόμμα μου, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος, αλλά «εγώ», διεμήνυσε, «είμαι και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ».
«Σήμερα, το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ, πολιτικά παραμορφωμένο, απομονωμένο, δημοκρατικά και οργανωτικά αποστεωμένο, κατέληξε σε αυτό που λέει ο λαός "κακό χωριό τα λίγα σπίτια" και σε ενός ανδρός αρχή. Γι αυτό νομίζουν θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση με δική μου ενοχοποίηση. Θα τους απογοητεύσω, όμως, γιατί είμαι αθώος», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ νωρίτερα υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι δωροδοκήθηκε, ούτε για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων.
«Σε όλο το πολυσέλιδο μυθιστόρημα (σ.σ. όπως χαρακτηρισε το πόρισμα της Επιτροπής) δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικό στοιχείο ή έστω ένδειξη ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με κάποια εταιρεία», ισχυρίστηκε και χαρακτήρισε «άλμα στο κενό και αυθαίρετο τον συσχετισμό των εμβασμάτων της εταιρείας Torcaso με τις παράνομες πληρωμές της Ferrostaal». Oμοίως απέρριψε την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του προσάπτουν, χωρίς κανένα στοιχείο και χωρίς καν το πόρισμα του ΣΔΟΕ, όπως σημείωσε.
Απορρίπτοντας εξάλλου την κατηγορία ότι έλαβε περιουσιακά ωφελήματα από την Ferrostaal για την διευκόλυνση της, παρατήρησε ότι «διευκόλυνση χωρίς επηρεασμό των μελών του ΚΥΣΕΑ και του Α.Ν.Σ. δεν γίνεται» και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομόφωνες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την παραγγελία των υποβρυχίων. Μάλιστα κάλεσε να βγουν μπροστά και να μιλήσουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο, τη Βάσω Παπανδρέου και τους υπουργούς Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Γιάννη Μαγκριώτη.
«Η παρουσία μου εδώ δεν σημαίνει νομιμοποίηση της παρωδίας κάθαρσης και ευτελισμού των θεσμών. Βρίσκομαι εδώ για να απογυμνώσω το διάτρητο, προκατασκευασμένο πόρισμα και τη βολική και κάλπικη εικονική πραγματικότητα που σας παρουσίασαν», δήλωσε ενώπιον των βουλευτών που συμμετέχουν στη συζήτηση ο κ. Τσοχατζόπουλος. «Μπήκαμε», υποστήριξε, «σε μια εποχή όπου τα ψέματα τέλειωσαν και η βοή από τον κόσμο βρίσκει ολοένα και πιο διαφορετική απήχηση. Αυτό που κατάλαβαν κάποιοι, είναι ότι ο κόσμος ζητά εξιλαστήρια θύματα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ζητά να πληρώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια του τόπου. Βρήκαν νομίζουν το μέσο για να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποπροσανατολίσουν το λαό. Θεωρούν ότι χτυπώντας και εξοντώνοντας με, με κουρελόχαρτα της κάθαρσης θα γλιτώσουν οι ίδιοι».
Τέλος ο κ. Τσοχατζόπουλος γνωστοποίησε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποκαλύψει την πολιτική του -όπως είπε- δίωξη με νομικό μανδύα.
Η αντιπολίτευση
«Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο με απόλυτο σεβασμό γιατί ισχύει το απόλυτο τεκμήριο της αθωότητας. Υπάρχουν ωστόσο αποχρώσες ενδείξεις ενοχής για την άσκηση διώξεως; Λυπάμαι να το πω, αλλά η απάντηση είναι καταφατική», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας.
Σχολιάζοντας την ομιλία του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως ο πρώην υπουργός «σε τίποτα δεν αντιμετώπισε τα όσα περιέχονται στο πόρισμα της Επιτροπής και στα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας». «Ο κος Τσοχατζόπουλος», είπε, «στην πραγματικότητα εκπροσωπεί μία ολόκληρη πραγματικότητα μετά το 1994».
Σχετικά με το νομικό πρόβλημα της παραπομπής του και της ενδεχόμενης παραγραφής των όποιων αδικημάτων του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας παραδέχθηκε πως «υφίσταται νομικό ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί, εάν είχε τροποποιηθεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ή είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Συμβούλιο που είχε νομοθετηθεί. Ούτως ή άλλως ωστόσο, το Συμβούλιο μπορεί να δώσει εντολή να ασκηθεί άλλη δίωξη για την υπόθεση αυτή».
Ο κ. Δένδιας απέκρουσε τις κατηγορίες του Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), περί συνυπευθυνότητας της Νέας Δημοκρατίας, στην μη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα που πρόκειται να διεξάγει ευρύτερη έρευνα επί των εξοπλιστικών συμβάσεων, ενώ απαντώντας και στον Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθύμισε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. «Αν τα Ναυπηγεία ήσαν ιδιωτική επιχείρηση, αυτά δεν θα είχαν συμβεί ποτέ», παρατήρησε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, υπογράμμισε πως «σκάνδαλο αποτελεί η συνειδητή απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας (Αμυντικά Συστήματα, Ναυπηγεία, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΛΒΟ), τα οποία «απαξιώνονται καθημερινά και ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί, όπως και ενέργεια, οι επικοινωνίες, το νερό, ο ορυκτός πλούτος, τα ακίνητα του Δημοσίου και βεβαίως τα κοιτάσματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ήδη από την εποχή του Μάαστριχτ».
Ο κ. Χαλβατζής έκανε λόγο για «χορό εκατομμυρίων που συνεχίζεται» γύρω από τις αμυντικές δαπάνες συνεπεία παντοειδών εκβιασμών από μεγάλες χώρες. «Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα το Μνημόνιο, λαμβάνει νέα αντεργατικά μέτρα, ακρωτηριάζει ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα και επαίρεται ο υπουργός Υγείας πως μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, κλείνοντας νοσοκομεία, μη έχοντας οι καρκινοπαθείς φάρμακα και εκατοντάδες δεν κάνουν χημειοθεραπείες γιατί είναι ακριβά τα φάρμακα (…) Κι έρχεται η κυβέρνηση και λέει πως τα κουπόνια των 10 ευρώ του ΚΚΕ, είναι το μαύρο πολιτικό χρήμα, όπως μας έλεγε ο κ. Ραγκούσης σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα».
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έθεσε σειρά ερωτημάτων, τα οποία κατά την γνώμη του, σκοπίμως μένουν χωρίς απάντηση εκ μέρους της πλειοψηφίας. «Ποία η σκοπιμότητα αγοράς των υποβρυχίων; Δεν μας απαντά κανείς. Μόνον ο κος Τσοχατζόπουλος μας είπε πως τα παραγγείλαμε για λόγους υπερεπείγοντες εθνικής άμυνας. Ποιον κοροϊδεύουμε; Πέρασαν τόσα χρόνια και από τα επτά υποβρύχια της παραγγελίας, ήρθε στην Ελλάδα μονάχα ένα, το οποίο ίσα που το λέμε αξιόπλοο. Και όμως, 2,5 δις ευρώ προπληρώθηκαν και τα λεφτά έχουν σχεδόν δοθεί. Οι Σουηδοί μας έδιναν άμεσα ανάλογης ποιότητας και τεχνολογίας υποβρύχια, αλλά τους αγνοήσαμε», παρατήρησε ο βουλευτής και συνέχισε:
«Αυτοί που πήραν την παραγγελία για τα Ναυπηγεία, είναι και οι αγοραστές των ναυπηγείων μετά από 2 χρόνια. Ένα πρόσωπο φταίει για όλα αυτά; Πώς είναι δυνατόν να πουλήθηκαν τα Ναυπηγεία αντί 1,8 δις δρχ., (6 εκ. ευρώ) και μάλιστα με προίκα 3 δισ. δραχμές; Πώς είναι να δυνατόν να παραμένουν 160 εργαζόμενοι στο δρόμο απλήρωτοι, χωρίς τα δεδουλευμένα; Πώς είναι δυνατόν και με την νέα συμφωνία να μην λειτουργεί τίποτα στο Ναυπηγείο - και απ’ το καλοκαίρι και μετά να έχουμε απολύσεις και κλείσιμο ενδεχόμενο του ναυπηγείου και να μην μιλάει κανείς;».
«Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Τσοχατζόπουλου είναι η τελευταία ευκαιρία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να ικανοποιήσουν στοιχειωδώς τη δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας για απονομή δικαιοσύνης» δήλωσε για λογαριασμό της «Δημοκρατικής Αριστεράς», ο βουλευτής, Νίκος Τσούκαλης, εκτός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς η συνεδρίαση έληξε χωρίς εκείνος να προλάβει να λάβει το λόγο.