Πολιτική
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2002 07:32

Απολογήθηκε δια υπομνήματος ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Με υπόμνημα απολογήθηκε χθες στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, μετά την ανακριτική διαδικασία, υποστήριξε ότι ο πελάτης της αρνήθηκε να απαντήσει στον ανακριτή για όλα τα πρόσωπα που έχουν σχέση με τη «17 Νοέμβρη», ενώ δεν αποδέχθηκε το κατηγορητήριο, όπως αυτό έχει συνταχθεί.

Η κ. Κούρτοβικ είπε ακόμη ότι ο πελάτης της ζητά τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης, αν και όπως ισχυρίζεται, αυτό είναι ανέφικτο, μετά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων.

Χθες το μεσημέρι, ο φερόμενος ως επιχειρησιακός αρχηγός της «17 Νοέμβρη», οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Σε δήλωσή του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Κουφοντίνας διαμηνύει ότι η «17 Νοέμβρη» δεν ήταν το κέντρο, αλλά ένα κομμάτι του κινήματος, όπως χαρακτηρίζει, την τρομοκρατία. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπό την έννοια της επιχειρησιακής δράσης της οργάνωσης, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από τις ενέργειές της, πράγματι η «17 Νοέμβρη» έχει τελειώσει. Ομως, υπό την έννοια της ιστορίας της και της συνέχισης της δράσης της μέσα στην πολύπλευρη ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας, το τέλος της «17 Νοέμβρη», δεν έχει ακόμα γραφτεί.

Ο ίδιος, προσθέτει χαρακτηριστικά : «Δεν δέχομαι τον ρόλο αρχηγού, υπήρξα πάντοτε λαϊκός αγωνιστής».

Από την άλλη πλευρά, ο Σάββας Ξηρός, μέσω της συντρόφου του Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, προειδοποίησε για εκπλήξεις. Οπως τόνισε, οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, θα είναι πέρα και πάνω από τη φαντασία κάθε δημοσιογράφου. Η Αλίθια Ρομέρο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», τονίζει ότι όσα έκανε η «17 Νοέμβρη» ήταν αποτέλεσμα μιας ιδεολογικής άποψης και προαναγγέλει τον γάμο της με τον Σάββα Ξηρό.

Σύμφωνα πάνως με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η αστυνομία πρόκειται να προχωρήσει στην εξάρθρωση και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, με δράση στη χώρα μας.

Η εφημερίδα «Το Καρφί», δημοσιεύει τη φωτογραφία και τα πλήρη στοιχεία μιας γυναίκας με το όνομα «Μαρία», που το 1991 φέρεται να ενημέρωσε την αστυνομία για τα σχέδια των τρομοκρατών, να χτυπήσουν ανώτατο δικαστικό λειτουργό, στην οδό Λουϊζης Ριανκούρ.