Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα που αφορούν στην υπόθεση των υποβρυχίων και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, καθώς μετά από μυστική ψηφοφορία αποδέχθηκε αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής.
Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Συνολικά ψήφισαν 242 βουλευτές και στην κάλπη βρέθηκαν 236 έγκυρα, έξι άκυρα και τέσσερα λευκά. Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, υπέρ της παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου ψήφισαν 216, εννέα ψήφισαν κατά, ενώ επτά δήλωσαν «παρών». Για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπέρ ψήφισαν 215, κατά εννέα, ενώ οκτώ δήλωσαν «παρών».
Ετσι, κινούνται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει η κλήρωση των πέντε μελών ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο.
Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν έχουν ή όχι παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία διώκεται ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, αν θα υπάρξει διαχωρισμός τους και αν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.
Αρνείται τις κατηγορίες ο πρώην υπουργός
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε αθώος, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής «πολυσέλιδο μυθιστόρημα» και «μνημείο πλαστογράφησης». Παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ για μία ακόμη φορά έβαλε στο κάδρο το ΚΥΣΕΑ χωρίς την ομόφωνη απόφαση του οποίου, δεν μπορούσε να προχωρήσει τίποτα, όπως επεσήμανε.
«Δεν νιώθω ούτε οργή, ούτε λύπη. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου. Γιατί δεν με παραπέμπει το κόμμα μου. Αυτό δεν είναι το κόμμα μου, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος, αλλά «εγώ», διεμήνυσε, «είμαι και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ».
«Σήμερα, το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ, πολιτικά παραμορφωμένο, απομονωμένο, δημοκρατικά και οργανωτικά αποστεωμένο, κατέληξε σε αυτό που λέει ο λαός "κακό χωριό τα λίγα σπίτια" και σε ενός ανδρός αρχή. Γι αυτό νομίζουν θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση με δική μου ενοχοποίηση. Θα τους απογοητεύσω, όμως, γιατί είμαι αθώος», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ νωρίτερα υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι δωροδοκήθηκε, ούτε για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων.
«Σε όλο το πολυσέλιδο μυθιστόρημα (σ.σ. όπως χαρακτηρισε το πόρισμα της Επιτροπής) δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικό στοιχείο ή έστω ένδειξη ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με κάποια εταιρεία», ισχυρίστηκε και χαρακτήρισε «άλμα στο κενό και αυθαίρετο τον συσχετισμό των εμβασμάτων της εταιρείας Torcaso με τις παράνομες πληρωμές της Ferrostaal». Oμοίως απέρριψε την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του προσάπτουν, χωρίς κανένα στοιχείο και χωρίς καν το πόρισμα του ΣΔΟΕ, όπως σημείωσε.
Απορρίπτοντας εξάλλου την κατηγορία ότι έλαβε περιουσιακά ωφελήματα από την Ferrostaal για την διευκόλυνση της, παρατήρησε ότι «διευκόλυνση χωρίς επηρεασμό των μελών του ΚΥΣΕΑ και του Α.Ν.Σ. δεν γίνεται» και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομόφωνες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την παραγγελία των υποβρυχίων. Μάλιστα κάλεσε να βγουν μπροστά και να μιλήσουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο, τη Βάσω Παπανδρέου και τους υπουργούς Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Γιάννη Μαγκριώτη.
«Η παρουσία μου εδώ δεν σημαίνει νομιμοποίηση της παρωδίας κάθαρσης και ευτελισμού των θεσμών. Βρίσκομαι εδώ για να απογυμνώσω το διάτρητο, προκατασκευασμένο πόρισμα και τη βολική και κάλπικη εικονική πραγματικότητα που σας παρουσίασαν», δήλωσε ενώπιον των βουλευτών που συμμετέχουν στη συζήτηση ο κ. Τσοχατζόπουλος. «Μπήκαμε», υποστήριξε, «σε μια εποχή όπου τα ψέματα τέλειωσαν και η βοή από τον κόσμο βρίσκει ολοένα και πιο διαφορετική απήχηση. Αυτό που κατάλαβαν κάποιοι, είναι ότι ο κόσμος ζητά εξιλαστήρια θύματα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ζητά να πληρώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια του τόπου. Βρήκαν νομίζουν το μέσο για να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποπροσανατολίσουν το λαό. Θεωρούν ότι χτυπώντας και εξοντώνοντας με, με κουρελόχαρτα της κάθαρσης θα γλιτώσουν οι ίδιοι».
Τέλος ο κ. Τσοχατζόπουλος γνωστοποίησε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποκαλύψει την πολιτική του -όπως είπε- δίωξη με νομικό μανδύα.