Αρχισε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποία θα εγκριθεί και τυπικά η αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αρχισε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποία θα εγκριθεί και τυπικά η αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε αρχικά ανακοινώσει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών την Κυριακή το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ωστόσο χθες ανακοίνωσε ότι αντικαθίσταται η συνεδρίαση από μια τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σήμερα.
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες διευκρίνιζαν ότι η συνεδρίαση της Κυριακής θα είχε νόημα εάν ταυτόχρονα με την πέμπτη δόση, το Eurogroup θα ήταν σε θέση να αποφασίσει και για τη νέα στήριξη της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εφικτό διότι, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής τους στη νέα στήριξη.
Και νέες διαβουλεύσεις
Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών από τη μία πλευρά και των ιδιωτών επενδυτών από την άλλη γίνονται με βάση γαλλική πρόταση δύο σεναρίων. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή την Πέμπτη και από τις γερμανικές τράπεζες και τις βελγικές ως βάση συζήτησης, αλλά θα ακολουθήσουν και νέες διαβουλεύσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Στη συνέχεια θα ζητηθεί και η γνώμη των οίκων αξιολόγησης, ώστε η συμφωνία να κριθεί από τους οίκους εθελοντική, δηλαδή να μην υπάρξει υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η τελική απόφαση για τη νέα στήριξη θα ληφθεί στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου.
Εγγυήσεις ζητεί το ΔΝΤ
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα συμφωνηθεί η καταβολή της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Ο διεθνής οργανισμός θα αποφασίσει την εκταμίευση της δικής του συνεισφοράς στις 8 Ιουλίου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχει την εγγύηση της Ευρωζώνης ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας με νέα βοήθεια. Την εγγύηση αυτή μπορεί να τη δώσουν σήμερα, αναλαμβάνοντας δέσμευση ότι στις 11 Ιουλίου θα καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία.
Στα 85 δισ. ευρώ η συνολική βοήθεια
Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 85 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, όπως αποκάλυψε ανώτατο στέλεχος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών.
«Η συνολική στήριξη της Ελλάδας θα ανέλθει στα 190 με 195 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού δανείου των 110 δισ. ευρώ» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Τόμας Βίσερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής και αγορών του αυστριακού υπουργείου. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Βίσερ, θα προσφέρει το 30% των κεφαλαίων, ενώ το υπόλοιπο 70% (τα 59,5 δισ.) θα προέλθει από τις χώρες της Ευρωζώνης και τους ιδιώτες πιστωτές. Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο στόχος για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι 30 δισ. ευρώ.
Οπως είπε ο κ. Βίσερ, στο νέο πρόγραμμα, που θα είναι τριετούς διάρκειας, θα συνεχισθούν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι (αξιολόγηση) από την τρόικα. Πριν από την καταβολή κάθε δόσης θα προηγείται η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών, όπου θα εξετάζεται «εάν οι Ελληνες κάνουν αυτό που τους αναλογεί», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αυστριακός αξιωματούχος.
Η πρώτη δόση του νέου δανείου ίσως δοθεί το Σεπτέμβριο και το ύψος της θα είναι περίπου το ίδιο με την 5η δόση (του υφιστάμενου δανείου), ύψους 12 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι η εκταμίευση της 5ης δόσης είναι «πρακτικά βέβαιη».
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για την αποδέσμευση το Σάββατο, σε τηλεδιάσκεψη, της πέμπτης δόσης του πακέτου δανεισμού στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Εχουμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την αποδέσμευση» της πέμπτης δόσης των 110 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, δήλωσε ο διπλωμάτης υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
Διαφανής στήριξη
Η χρηματοπιστωτική κοινότητα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια «εθελοντική, συνεργατική και διαφανή» προσπάθεια για στήριξη της Ελλάδας, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).
Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσε, αναφέρει το IIF, να λάβει τη μορφή μετακύλισης του χρέους ή επιμήκυνσης της αποπληρωμής, καθώς και της επανεπένδυσης του αρχικού κεφαλαίου των ομολόγων σε χρεόγραφα μεγαλύτερης διάρκειας. Προτείνει δε να εξεταστούν και προτάσεις για επαναγορά ομολόγων.
«Θετικό γεγονός»
Μετά την αλλαγή ημερομηνίας για τη διεξαγωγή (μέσω τηλεδιάσκεψη) της συνόδου του Eurogroup κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν θετικό το γεγονός ότι επιταχύνεται η διαδικασία του Eurogroup, που αντί της Κυριακής 3 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο 2 Ιουλίου, με στόχο την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
«Εικονικό φάρμακο»
Γερμανοί βουλευτές απέρριψαν τη δέσμευση των γερμανικών τραπεζών να συμβάλουν με 3,2 δισ. ευρώ στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι τράπεζες της χώρας τους θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα χρήματα και ότι το Βερολίνο απέτυχε να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του ότι ο ιδιωτικός τομέας θα διαδραμάτιζε ουσιαστικό ρόλο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.
«Αυτό το ποσό είναι καθαρά συμβολικό. Ο χρηματοοικονομικός τομέας υπερίσχυσε για μία ακόμη φορά και στην πραγματικότητα πρόκειται για εικονικό φάρμακο», δήλωσε ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού.