Κόσμος
Κυριακή, 03 Ιουλίου 2011 07:15

Κρίσιμες εκλογές στην Ταϊλάνδη

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ταϋλάνδη, καθώς συνεχίζονται τα κρούσματα βίας ανάμεσα στην ελίτ της Μπανγκόκ και την πλειονότητα των κατοίκων, που ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ταϊλάνδη, καθώς συνεχίζονται τα κρούσματα βίας ανάμεσα στην ελίτ της Μπανγκόκ και την πλειονότητα των κατοίκων, που ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Περί τα 47,3 εκατομμύρια Ταϊλανδέζοι αναμένεται να ψηφίσουν, ενώ περισσότεροι από 180.000 αστυνομικοί περιφρουρούν τα περίπου 10.000 εκλογικά τμήματα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 15:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 21:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος).

Οι εκλογές διεξάγονται μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα και του Πουέα Τάι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ντε φάκο ο ανατραπείς με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006 και εξόριστος πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τακσίν Σιναουάτρα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σίγουρο προβάδισμα στο Πουέα Τάι, της προεκλογικής εκστρατείας του οποίου ηγήθηκε η νεότερη αδελφή του Τακσίν Σιναουάτρα, η Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Η 44χρονη επιχειρηματίας, την οποία ο ίδιος της ο αδελφός χαρακτηρίζει «κλώνο» του, ψήφισε σε σχολείο της Μπανγκόκ γύρω στις 08:15. Ο Αμπίσιτ ψήφισε δύο ώρες αργότερα επίσης στην πρωτεύουσα, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Η ψηφοφορία αυτή, όπως και οι τρεις προηγούμενες μοιάζουν με δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Τακσίν, ενός σημαντικού προσώπου της πολιτικής στην Ταϊλάνδη γύρω από το οποίο επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά η εκστρατεία.

Ενώ το Πουέα Τάι ζήτησε αμνηστία για όλους τους πολιτικούς που έχουν καταδικαστεί, εκ των οποίων και ο Τακσίν, το Δημοκρατικό Κόμμα διαφώνησε πλήρως. «Είναι καιρός να απαλλαγούμε από το δηλητήριο Τακσίν», είπε ο Αμπίσιτ.

Στρατός και ελίτ της Μπανγκόκ βλέπουν στο πρόσωπο του Τακσίν μια απειλή για τη μοναρχία.

Σε μια χώρα που έχει γνωρίσει 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπήματος από το 1932, υπάρχουν υποψίες ότι ο στρατός επιδιώκει μια ανάμιξη στην εκλογική διαδικασία. Και παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του, ο ισχυρός αρχηγός του, ο Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει τα «σωστά πρόσωπα», εντείνοντας τις φήμες για πραξικόπημα.

Ο Τακσίν και οι εταίροι του κέρδισαν σε όλες τις εκλογές από το 2001 αλλά εκδιώχθηκαν από την εξουσία από τους στρατιωτικούς το 2006 και μετά δύο φορές από τη δικαιοσύνη το 2008, επιτρέποντας την άνοδο στην εξουσία του Αμπίσιτ, επικεφαλής ενός συνασπισμού έξι κομμάτων.

Ο δισεκατομμυριούχος ζει εξόριστος για μην καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για οικονομικές καταχρήσεις. Το ήμισυ της περιουσίας του κατασχέθηκε πέρυσι. Ο Τακσίν διώκεται επίσης για τρομοκρατία γιατί φέρεται να υποστήριξε τις διαδηλώσεις την άνοιξη του 2010.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters