«Δεν θα υπάρχουν επίτροποι στα ελληνικά υπουργεία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούγκερ για «δραστικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των Ελλήνων». Πρόσθεσε πως «προβλέπεται μόνο η παροχή τεχνικής βοήθειας». Εντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση.
«Δεν θα υπάρχουν επίτροποι στα ελληνικά υπουργεία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούγκερ για «δραστικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των Ελλήνων». Πρόσθεσε πως «προβλέπεται μόνο η παροχή τεχνικής βοήθειας».
Αφού τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής στην εφαρμογή των συμφωνιών με την Ε.Ε., επισήμανε πως «είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε για να αλλάξουν οι όροι που τίθενται και μόνο αν η Ελλάδα αποκτήσει πλεονασματικούς προυπολογισμούς και εξωστρεφή οικονομία θα μπορέσει να ορθοποδήσει για να μην έχει την ανάγκη από εξαρτήσεις».
Ερωτηθείς σχετικά, δεν θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Standard & Poors πως η γαλλική πρόταση για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους ενδέχεται να θεωρεί από τον οίκο ως επιλεκτική χρεοκοπία. «Δεν πρέπει να συμμετέχει η κυβέρνηση σε μια τέτοια συζήτηση και να σχολιάζει εικασίες των οίκων αξιολόγησης» ανέφερε.
Η κυριαρχία της Ελλάδας έχει περιοριστεί από τη στιγμή που η χώρα βρέθηκε στην τραγική κατάσταση, πριν από δυο χρόνια, και χρειάστηκε να γίνει η πολύ μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς του κ. Παπανδρέου για να διασωθεί η χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε πως «στόχος μας πρέπει να είναι να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση, εξυγιαίνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», έτσι ώστε «να μην ξαναζήσει μελλοντικά η χώρα τέτοιες καταστάσεις».
Εξέφρασε δε την ελπίδα να μη χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα, σημειώνοντας πως «αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αποφασιστεί». Αυτό προϋποθέτει τη σωστή λειτουργία όλης της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα των μηχανισμών που έχουν ως αποστολή την είσπραξη των φόρων, πρόσθεσε.
Τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ σχολίασε και η αντιπολίτευση, διατυπώνοντας έντονες επικρίσεις.
«Την απορρίπτουμε άνευ σχολίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, στις 18 Μαΐου ότι «Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα».
Επίσης σημείωσε ότι περιμένει την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην συγκεκριμένη δήλωση του κ. Γιούνκερ. «Εκτός αν τη θέση της κυβέρνησης την εκφράζει ο συνταγματολόγος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος -όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ- σήμερα το πρωί υπογράμμιζε ότι "αν οι Έλληνες δεν πάρουν τις αποφάσεις, πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι"» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.
«Η εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι καινούργιο στοιχείο», αναφέρει το ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Σε μεγάλο βαθμό», συμπληρώνει, «αυτό έγινε με την ψήφιση του Μάαστριχτ και θα γίνεται γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της και όχι για λόγους υποτέλειας».
«Η αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας και η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο από μια λαϊκή εξουσία που έχει μετατρέψει τα μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία και έχει αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
«Είναι ανεπίτρεπτο τέτοια εποχή να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους: Όσο προστρέχουμε σε δανεικά, τόσο θα μας είναι πιο έντονες οι “θωπείες” τους…» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Για «άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας» κάνει λόγο ο ΣΥΝ.
«Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιούνκερ ισοδυναμεί με την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου», παρατηρεί.
«Στην πραγματικότητα, εκφράζουν την επιβολή του δικαίου των αγορών σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, την επίθεση της νεοφιλελεύθερης Ε.Ε και των κυβερνήσεών της, με πρώτη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στους εργαζόμενους και τη νεολαία», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.
«Είναι αλήθεια ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ "προσβάλλουν" την εθνική μας υπερηφάνεια» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επιρρίπτοντας όμως την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Όπως ανέφερε, «οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι, εάν φτάσαμε σήμερα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό οφείλεται σε δυο δυσάρεστες αλλά, δυστυχώς, απόλυτα υπαρκτές καταστάσεις:
»Πρώτον, στο γεγονός ότι η "επιτήρηση" και η συμμετοχή ειδικών από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα κατέστησαν αναγκαίες, από την σχεδόν πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
»Δεύτερον, από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περιβάλλεται, ως γνωστόν, από σχεδόν ολοκληρωτική αναξιοπιστία έναντι της Ευρώπης».
Καταλήγοντας επανέλαβε πως «απάντηση σε όλα αυτά είναι η εθνική συνεννόηση».