«Δεν υπάρχουν πουθενά δίδακτρα, σε καμία σχολή, σε κανένα τμήμα», ξεκαθάρισε σήμερα αναφερόμενη στο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το δημόσιο ΤΕΙ «προσφέρουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση». Συναντήσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων με Αλ. Τσίπρα και Φ. Κουβέλη.
«Δεν υπάρχουν πουθενά δίδακτρα, σε καμία σχολή, σε κανένα τμήμα», ξεκαθάρισε σήμερα αναφερόμενη στο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το δημόσιο ΤΕΙ «προσφέρουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση».
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της ΕΕΕ, η κ. Διαμαντοπούλου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το σημαντική μεταρρύθμιση, αφού όπως είπε, «η οικονομία είναι η σπονδυλική στήλη στην πολιτική μιας χώρας, αλλά η Παιδεία είναι το μυαλό και η ψυχή».
Υπενθύμισε ακόμη ότι ένα χρόνο τώρα γίνεται ουσιαστικός διάλογος σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και ότι «το σχέδιο νόμου αποτυπώνει όλα όσα έχουν δοθεί επί ένα χρόνο, με λεπτομέρειες, για τις μεγάλες, για τις ριζοσπαστικές αλλαγές, οι οποίες κατατίθενται».
Διευκρίνισε επίσης ότι το θέμα των τριετών σπουδών αφορά τα ίδια τα Πανεπιστήμια, τα ίδια τα ΤΕΙ, όπως συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη. «Έχουν τη δυνατότητα, εφόσον εκτιμούν ότι χρειάζεται, να βάλουν το ελάχιστο, τον αριθμό των 180 ακαδημαϊκών μονάδων, δηλαδή των τριών ετών. Επομένως τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι αυτά που θα καθορίσουν τη διάρκεια των σπουδών, γιατί η βασική λογική του σχεδίου νόμου είναι να εμπιστευθεί τους Έλληνες ακαδημαϊκούς δασκάλους. Αυτοί ξέρουν και έχουν τη γνώση για να προσδιορίσουν τα ακαδημαϊκά θέματα», εξήγησε.
Αναφορικά με τα συγγράμματα, σημείωσε ότι οι φοιτητές θα τα πάρουν με το συγκεκριμένο τρόπο που έγινε και πέρυσι, αλλά με έλεγχο και προδιαγραφές.
Σε τρία χρόνια, όμως, πρόσθεσε, οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα συγγράμματα. «Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οφείλουν να θέσουν τα ηλεκτρονικά συγγράμματα, ως δημόσια περιουσία, στο διαδίκτυο, ώστε και να έχουμε τη δυνατότητα ισχυρής χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, οι οποίες σήμερα υποχρηματοδοτούνται και παίρνουν μόλις το 7% του συνολικού ποσού που αφορά τα συγγράμματα», συμπλήρωσε.
«Το θέμα σε ένα διάλογο είναι πάντοτε η ουσία», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι «η πρώτη ανακοίνωση έγινε 25 Ιουλίου του 2010, δηλαδή πριν από ακριβώς ένα χρόνο, που ετέθησαν όλα τα μεγάλα ζητήματα, στα οποία οι Ομοσπονδίες έχουν πάρει θέση και έχουν στείλει προτάσεις οι οποίες ελήφθησαν υπ’ όψιν».
Την Τετάρτη το μεσημέρι, η κ. Διαμαντοπούλου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο νόμου -πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Για το ίδιο θέμα, την Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 12.30, θα ενημερώσουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι Πρυτάνεις, μετά από αίτημά τους.
«Εγγυημένη» η δωρεάν παροχή συγγραμμάτων
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σήμερα διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την παροχή συγγραμμάτων, επισημαίνοντας ότι υποχρέωση της Πολιτείας για την παροχή δωρεάν Παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «η δωρεάν παροχή και διανομή όλου του απαιτούμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι εξασφαλισμένη και εγγυημένη από την Πολιτεία ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται εκσυγχρονίζεται».
Ειδικότερα, μετά το μεταβατικό στάδιο της τριετίας (2012-2014), το σύνολο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, σημειώσεων και βοηθημάτων θα είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και οι φοιτητές και σπουδαστές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά χωρίς καμία δέσμευση ή οικονομική υποχρέωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόσβαση θα δίνεται όχι μόνο στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος σπουδών, αλλά και σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία, συγγράμματα και βοηθήματα που διδάσκονται σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.
Επιπλέον οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες ενισχύονται και εμπλουτίζονται ώστε, αφενός, να διαθέτουν σύγχρονα και ενημερωμένα βιβλία, σε ικανοποιητικό αριθμό αντιτύπων και, αφετέρου, να προσφέρουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές επιστημονικού περιεχομένου.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι συναντήσεις της συνόδου των πρυτάνεων με εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις θέσεις τους επί του νόμου-πλαισίου.
Ανάκληση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ζητεί ο Αλ. Τσίπρας
«Βίαιη επίθεση της μνημονιακής κυβέρνησης Παπανδρέου σε ό,τι έχει απομείνει από το ελεύθερο, δημόσιο, ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, το νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της συνόδου των πρυτάνεων ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα «από ΑΕΙ χάνουν ένα γράμμα και γίνονται Α.Ε.».
«Το πανεπιστήμιο που γνωρίζαμε θα πάψει να υπάρχει, στη θέση του θα εγκατασταθούν σχολές που θα διοικούνται από μάνατζερς με ικανότητες στην αγορά, όχι όμως από πανεπιστημιακούς δασκάλους», επισήμανε, συμπληρώνοντας πως η «άρση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου μας οδηγεί σε σκοτεινά χρόνια».
Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι «μετά από τη γενικότερη κατακραυγή που θα δεχθεί αυτό το σχέδιο νόμου, θα υπάρξει ανάκλησή του, τουλάχιστον ότι δεν θα βρεθούμε μέσα στο κατακαλόκαιρο να αντιμετωπίζουμε εντός Βουλής ένα νέο μνημόνιο που αυτή τη φορά θα αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια».
Ουσιαστικό διάλογο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά
Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «προκειμένου να αναβαθμιστεί το σύστημα σπουδών και να γίνουν αποτελεσματικότερα τα πανεπιστήμια» τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Παράλληλα όμως, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του με τον περιορισμό του αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. «Διαφωνούμε απόλυτα με το σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, όπως αυτό προτείνεται στο νέο σχέδιο νόμου. Επιμένουμε και θα δώσουμε τους δικούς μας αγώνες προς αυτή την κατεύθυνση, για μια διοίκηση αποτελεσματική και ισχυρή, με δημοκρατική νομιμοποίηση, η οποία θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας», επισήμανε.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να απαλλαγεί το πανεπιστήμιο από το κράτος αλλά και από τους ετεροκαθορισμούς των εκπαιδευτικών επιλογών της αγοράς, ενώ ζήτησε να προωθηθεί άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, αφού, όπως είπε, «υπάρχει έλλειμμα διαλόγου του Υπουργείου Παιδείας με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την ΠΟΣΔΕΠ και τους Πρυτάνεις».
ΛΑΟΣ: Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα απέτυχε
«Οι νέες προτάσεις κινούνται εν πολλοίς στον άξονα του ΛΑΟΣ, προτάσεις που έχουμε καταθέσει εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια. Μένει το 'καλό ΠΑΣΟΚ' να νικήσει τον κακό του εαυτό και να προετοιμαστεί για αλλαγή του Άρθρου 16 του Συντάγματος», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Κ. Αϊβαλιώτης.