Πολιτική
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 10:45

Προς σύσταση Προανακριτικής για τέσσερις το ΠΑΣΟΚ

Στην κατάθεση αιτήματος για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση Siemens αναμένεται να προχωρήσει το κυβερνών κόμμα, προτείνοντας σύμφωνα με πληροφορίες, τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών δύο πρώην υπουργών της ΝΔ και δύο του ΠΑΣΟΚ. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην κατάθεση αιτήματος για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση Siemens αναμένεται να προχωρήσει το κυβερνών κόμμα, προτείνοντας σύμφωνα με πληροφορίες, τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών δύο πρώην υπουργών της ΝΔ και δύο του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τους πρώην υπουργούς Α. Τσοχατζόπουλο, Τ. Μαντέλη, Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι εργασίες της Προανακριτικής πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Όπως έγινε γνωστό, έχει αρχίσει η συλλογή υπογραφών, ενώ το σχετικό αίτημα του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή.

Γ. Αλογοσκούφης: Αθλια προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Για άθλια προσπάθεια κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σχολιάζοντας την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Siemens, υπογραμμίζοντας πως όσα του αποδίδονται δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Μίλησε μάλιστα για πολιτική στοχοποίηση και δίωξή του.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συλλογή υπογραφών από το ΠΑΣΟΚ με στόχο την εμπλοκή του στην υπόθεση Siemens, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε δήλωσή του τονίζει ότι τα όσα αναφέρονται για να δικαιολογήσουν την εμπλοκή του ονόματός του δεν έχουν καμία βάση, παρά «συνιστούν καθαρή πολιτική στοχοποίηση και δίωξη στα πλαίσια μιας άθλιας προσπάθειας κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού».

Σε ό,τι αφορά όσα του καταλογίζονται σχετικά με ελλιπή εποπτεία στην εφαρμογή των ρητρών στις συμβάσεις του ΟΤΕ, επικαλείται τη σαφήνεια της νομοθεσίας περί μη σχετικής αρμοδιότητας ή εποπτείας του ΟΤΕ από τους υπουργούς Οικονομικών.

«Η νομοθεσία είναι σαφής. Ουδεμία πράξη ή παράλειψη μπορεί να μου καταλογιστεί σε σχέση με τον ΟΤΕ, ο οποίος ως ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο διέπεται από τις διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης και δεν υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών. Ουδεμία σχετική σύμβαση θα μπορούσα να έχω χειριστεί ή υπογράψει ή διαχειριστεί ή ελέγξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Ουδέποτε υπέγραψα, εκτέλεσα, διαχειρίστηκα ή έλαβα γνώση συμβάσεων του ΟΤΕ, με τη Siemens, καθώς δεν είχα καμία σχετική αρμοδιότητα. Αυτά ισχύουν τόσο για εμένα, όσο και για όλους τους υπουργούς Οικονομικών μέχρι και σήμερα», σημειώνει.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Ντρέπομαι που αφιέρωσα 30 χρόνια στην πολιτική

«Ντρέπομαι και λυπάμαι που αφιέρωσα 30 ολόκληρα χρόνια σε αυτό που λέγεται πολιτική», δήλωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν την παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real fm, ο κ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι «η αθλιότητα που θα προκύψει σύντομα γύρω από αυτή την ιστορία θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα ντρέπονται για πολύ καιρό αυτοί οι οποίοι απεργάζονται αυτή την ιστορία».

«Από ό,τι πιθανολογώ, θα μου βάλουν κάποια πράγματα για τα οποία κατηγορούνται και άλλοι συνάδελφοι μου της ΝΔ. Αυτοί βγαίνουν απ΄έξω τώρα και παραμένω μόνο εγώ. Αλλά, άλλο είναι το θέμα... Το πόρισμα κατατέθηκε Ιανουάριο- γιατί έπρεπε να φτάσει Ιούλιος για να πάρουν αυτή την απόφαση; Γιατί θέλουν να με πάνε εν υποδικία σε εκλογές» διερωτήθηκε.

Ακόμη, έκανε λόγο για συμψηφισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και μίλησε με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για την επιτροπή: «Θα δείτε ότι αυτή η επιτροπή ήταν επιτροπή συγκάλυψης κλεφτών, απατεώνων, αθλιοτήτων και στοχοποίησης των αθώων... Αυτή η επιτροπή ήταν μια επιτροπή ντροπής και από τώρα θα ακούσετε πολύ σκληρές εκφράσεις, μιλώ για πολιτική ατιμία, μιλώ για αθλιότητα, μιλώ για πολιτική αλητεία».

ΝΔ: «Πράσινο σκάνδαλο» η υπόθεση Siemens

Για «ανήθικο πολιτικό συμψηφισμό» και μετάθεση ευθυνών εκεί που δεν υπάρχουν κατηγόρησε εν τω μεταξύ την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει Προανακριτική επιτροπή.

«Η υπόθεση της Siemens είναι ένα πράσινο σκάνδαλο», επισήμανε ο κ. Μιχελάκης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την συγκεκριμένη στιγμή να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, «την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες από τα σκληρά και άδικα οικονομικά μέτρα μία πολιτικής αδιέξοδης που διαλύει την οικονομία και την κοινωνία».

Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση της ΝΔ για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου και την απόδοση ευθυνών εκεί που πραγματικά βρίσκονται. Όπως παρατήρησε, «αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να συμβάλλει ώστε να πάψει η απαξίωση του πολιτικού κόσμου ένα έχει να κάνει: να δεχθεί και να βάλει σε άμεση εφαρμογή την πρόταση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που έχει καταθέσει στην Βουλή για έλεγχο του "πόθεν έσχες" όλων όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ: Πετούν στα σκουπίδια το πόρισμα της Εξεταστικής

Τα περί άμεσης σύστασης Προανακριτικής για τους τέσσερις πρώην υπουργούς προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που διά τους βουλευτή του Δ. Παπαδημούλη, έκανε λόγο για «παρωδία κάθαρσης για τα μάτια του κόσμου».

«Μετά από έξι μήνες σιωπής κα προκλητικής καθυστέρησης, το ΠΑΣΟΚ, σε προφανή παρασκηνιακή συνεννόηση με τη ΝΔ πετά στα σκουπίδια το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής για το μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο της Siemens», επισήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, οι δώδεκα πρώην Υπουργοί, για τους οποίους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν περαιτέρω διερεύνηση συρρικνώνονται σε τέσσερις που «τους θεωρούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ‘καμένα χαρτιά’».

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τις γερμανικές και αμερικανικές αρχές «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ από τα κλεμμένα της Siemens, την ώρα που 17 άλλες χώρες έχουν ήδη εισπράξει συνολικά 1,7 δισ. ευρώ».

«Ακόμη και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει ακόμη ζητήσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο, αλλά δεν έχει καν υπολογίσει το ύψος της ζημίας», καταλήγει ο βουλευτής.

Πλήρη απόδοση ευθυνών ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

Ερευνα σε βάθος, προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς κομματικούς συμψηφισμούς ζητεί από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως επισημαίνει ανακοίνωσή της, «η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτό, καθιστούν επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση των κομμάτων για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους».

Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της τιμωρίας παντός υπευθύνου, ενώ αξιώνει την αποζημίωση του Δημοσίου για τη ζημιά που υπέστη από τις παράνομες πράξεις, τόσο από τη Siemens όσο και από κάθε υπαίτιο.

ΛΑΟΣ: Προκλητικός συμψηφισμός

«Προκλητικός συμψηφισμός. Επαναλαμβάνεται η βρώμικη συμμαχία συγκάλυψης που έγινε και στα υποβρύχια. Δικαιώνουν με αυτό τον τρόπο όσους τεντώνουν τις παλάμες προς το Κοινοβούλιο», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβαλιώτη.