Στο ζήτημα των επεισοδίων σε βάρος κυβερνητικών βουλευτών εστιάζει η κυβέρνηση, ρίχνοντας πάντως τους τόνους στην αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει βάλει στο στόχαστρό της για τα φαινόμενα αυτά. Δεν συμμετέχει το ΚΚΕ στη διακομματική επιτροπή.
Στο ζήτημα των επεισοδίων σε βάρος κυβερνητικών βουλευτών εστιάζει η κυβέρνηση, ρίχνοντας πάντως τους τόνους στην αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει βάλει στο στόχαστρό της για τα φαινόμενα αυτά.
Με αφορμή την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για διακομματική επιτροπή της Βουλής, «προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, διευκρίνισε πως η επιτροπή θα ασχοληθεί με διάφορες εκφάνσεις των φαινομένων βίας, από το πώς θα πρέπει να διοργανώνονται οι διαδηλώσεις μέχρι το ρόλο της αστυνομίας θα ασχοληθεί η ειδική διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί από τη Βουλή.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε ότι θα επιδιώξει τη συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, «ώστε να υπάρχει ομοφωνία ως προς τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Πολιτεία και να υιοθετήσει».
Τη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την πολιτική βία εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, αντιπροτείνοντας να έρθει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή. «Δεν είναι δυνατόν για όποιο θέμα προκύπτει η κυβέρνηση να βρίσκει την εύκολη λύση των διακομματικών επιτροπών. Με αυτή την λογική σε λίγο δεν θα χρειάζεται να συνεδριάζει και να αποφασίζει η Βουλή και μάλιστα για θέματα που είναι κατ΄ εξοχήν στην αρμοδιότητά της», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.
Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση «να διευκρινίσει προς τα πού σκέπτεται να κατευθύνει αυτή την πολιτική πρωτοβουλία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή δεν θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα ή ποινικές κυρώσεις πέραν των όσων προβλέπει το Δίκαιο της χώρας μας.
Αναφέρθηκε και στο θέμα που ανέκυψε από τις δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου του κόμματος Χρύσανθου Λαζαρίδη για την πολιτική βία, κάνοντας λόγο για «προσπάθειες διαστρέβλωσης και παραποίησης των θέσεών που είναι εκ του πονηρού και αποσκοπούν στην μικροκομματική εκμετάλλευση που μόνο κακό κάνουν».
Επανέλαβε μάλιστα ότι η ΝΔ καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται, όποια αιτία κι αν έχει, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται και σε όποιον κι αν απευθύνεται.
«Κανένα δεν πρέπει να φοβίζει ο νηφάλιος δημοκρατικός ανοικτός κοινοβουλευτικός διάλογος» πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν σ' όλα αυτά τα ζητήματα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θεωρούν μη απαραίτητο έναν τέτοιο διάλογο» συμπλήρωσε, με αφορμή την απόφαση του ΚΚΕ να μη συμμετάσχει στην επιτροπή, υποστηρίζοντας πως η σχετική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού «επί της ουσίας σηματοδοτεί νέα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα». Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη πως με την πρωτοβουλία της αυτή η κυβέρνηση, ενώ είναι θύτης, επιδιώκει να εμφανισθεί ως θύμα. «Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση αξιοποιεί και την οργανωμένη προβοκάτσια όπως έγινε με τη συνδυασμένη δράση των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έπνιξε με χημικά το κέντρο της Αθήνας. Προσπαθεί επίσης να εντείνει τον αυταρχισμό με πρόσχημα τις αποδοκιμασίες σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος» προσθέτει.
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ σε ηπιότερους τόνους πάντως συγκριτικά με τις πρόσφατες επιθέσεις που είχε εξαπολύσει στην ηγεσία του πολιτικού σχηματισμού ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ακραίο κόμμα, είναι δημοκρατικό, όπως κάθε κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου», κάλεσε, όμως, την ηγεσία του, και όχι μεμονωμένα στελέχη, να πάρει ξεκάθαρα θέση για τις πρόσφατες οξείες ανακοινώσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του κόμματος.
Επανέλαβε ακόμη πως «δεν υπάρχει καλή και κακή βία» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν σαφώς όλα τα φαινόμενα πολιτικής βίας.
«Η βία απ' όπου κι αν προέρχεται είναι ο χειρότερος εχθρός», τόνισε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στους προπηλακισμούς βουλευτών, «ο αριθμός των οποίων έως τώρα ανέρχεται στους 100». Σε δηλώσεις του στο υπουργείο, υπογράμμισε πως η βία δεν αντιμετωπίζεται με ιδιώνυμα, ούτε με σκληρές παρεμβάσεις. «Αυτές οι καταστάσεις έχουν οδηγήσει σε ανώμαλες καταστάσεις» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι θα ήθελε ο κ. Τσίπρας, ως πρόεδρος μιας μεγάλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να αποδοκιμάσει και κάποιους, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με τους «Αγανακτισμένους» που συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι άλλο είναι να γίνονται διαδηλώσεις και εκδηλώσεις και «άλλο τα τσαντίρια». «Δεν είναι αυτή η εικόνα της χώρας. Δεν μπορώ να βλέπω τη χώρα μου να πεθαίνει», είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Ο εμπορικός κόσμος στην Αθήνα πεθαίνει. Θα ήθελα ο κ. Καμίνης να μπει μπροστά σε αυτή την υπόθεση. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Έχει ανηφόρα αλλά θα βρει τον δρόμο της».
Σε δηλώσεις του μέσω του Real FM, ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκρίνει τις μορφές βίας και καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρό της τον πολιτικό σχηματισμό για τα επεισόδια που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα: «Η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης έχει περάσει στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης. Δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε, κάνουν κακό στους εαυτούς τους». Ανέφερε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλη στρατιωτάκια που παίρνουν γραμμή. Πολύ πιθανό, να βρίσκονται σε μια διαμαρτυρία μέλη μας, όπως και μέλη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».