Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 17:28

«Καμπανάκι» Κ. Λαγκάρντ για το αμερικανικό χρέος

Την ανησυχία της για το ζήτημα του αμερικανικού χρέους εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως μια πιθανή στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα έχει άσχημες επιπτώσεις τόσο για τη χώρα όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Την ανησυχία της για το ζήτημα του αμερικανικού χρέους εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως μια πιθανή στάση πληρωμών των υποχρεώσεων των ΗΠΑ που να συνδέεται με το χρέος τους θα έχει άσχημες επιπτώσεις για τη χώρα αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

«Αυτό πραγματικά θα έρθει σε αντίθεση με τους στόχους και την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εκπομπή «This Week» του ABC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού με στόχο τη μείωση του χρέους.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ακόμα πως αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν και δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της προθεσμίας -2 Αυγούστου- αυτό θα είναι «ένα πραγματικό σοκ» και ένα «πολύ άσχημο νέο για την αμερικανική οικονομία» και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Εμείς στο ΔΝΤ ανησυχούμε πραγματικά και ελπίζουμε ειλικρινά να υπάρξει συμβιβασμός πριν την λήξη της προθεσμίας. Είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι ξαναρχίζει ο διάλογος», επισήμανε.

Στην ίδια συνέντευξή η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως ο προκάτοχός της Ντομινίκ Στρος Καν έκανε εξαιρετική δουλειά στην ηγεσία του ΔΝΤ. «Όμως όταν ένας οργανισμός χάνει τον γενικό του διευθυντή κάτω από τέτοιες συνθήκες, αυτό αφήνει σίγουρα τραύματα», πρόσθεσε.

Γκάιτνερ: Η αποτυχία δεν είναι επιλογή

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γνωρίζουν πως «η αποτυχία δεν είναι επιλογή» και πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση του χρέους, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργό Εξωτερικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Αυτήν την εβδομάδα και σίγουρα μέχρι το τέλος της επόμενης θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τα βασικά σημεία του πακέτου», επισήμανε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξή του στο CBS.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «το υπουργείο Οικονομικών έχει τονίσει πως η αύξηση του ορίου δανεισμού θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 2 Αυγούστου».

Σε άλλη συνέντευξή του στο NBC ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα καταβάλει προσπάθειες για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία με το Κογκρέσο για το ζήτημα του χρέους.

Επισήμανε παράλληλα ότι αν το ομοσπονδιακό όριο δανεισμού δεν αυξηθεί ως τις 2 Αυγούστου και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τις ΗΠΑ, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του επιτελείου του Λευκού Οίκου Γουίλιαμ Ντάλεϊ δήλωσε πως ο πρόεδρος Ομπάμα εξακολουθεί να επιδιώκει μια συμφωνία ύψους περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση του χρέους και «δεν θα κάνει πίσω» από τη σκληρή πολιτική μάχη.

Ο ίδιος τόνισε στο ABC ότι μια συμφωνία αυτού του εύρους θα στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. «Αυτό θέλει να πετύχει (ο πρόεδρος Ομπάμα)», κατέληξε ο Ντάλεϊ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία των ΗΠΑ Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι πιστεύει πως το σχέδιο μείωσης του χρέους κατά τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως κομμάτι της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday», ο Μακόνελ σημείωσε επίσης πως θέλει να υπάρξει συμφωνία για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του χρέους, αλλά χωρίς να υπάρξει άνοδος των επιτοκίων.

Επισήμανε ακόμη πως κανείς στο Κογκρέσο δεν μιλάει για μη αύξηση του ορίου δανεισμού και δεν επιθυμεί η χώρα να αφεθεί στο χρέος της.