Κόσμος
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 11:01

Λευκωσία: Θα αποδοθούν ευθύνες

Την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να αποδώσει ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, τονίζοντας ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα που θα καλύψει κάθε πτυχή της τραγωδίας.

Την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να αποδώσει ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα που θα καλύψει κάθε πτυχή της τραγωδίας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως μέσα από την έρευνα θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται -γιατί παρά τις προειδοποιήσεις δεν μετακινήθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά, γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι εκθέσεις που είχαν υποβληθεί κ.ά.

«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας», πρόσθεσε, «θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι η αποσπασματική διαρροή συγκεκριμένων εγγράφων από διάφορες συσκέψεις μόνο σύγχυση προκαλεί και υποστήριξε ότι το θέμα πολιτικοποιήθηκε με λάθος τρόπο. Επέκρινε παράλληλα ορισμένους οι οποίοι, όπως είπε, σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και παρουσιάζονται ως δικαστές και βγάζουν και αποφάσεις.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα και ειδικά στη Γερμανία. «Είχαμε εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις και καταβάλαμε συνεχείς προσπάθειες για μεταφορά του υλικού σε ξένη χώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», σημείωσε.

Σχετικά με τη Γερμανία εξήγησε ότι είχε ζητηθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά ουδέποτε δόθηκε απάντηση και πως για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπεβλήθη πρόταση.

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε χειρισθεί με το σωστό τρόπο το θέμα της κατάσχεσης του φορτίου και πήρε τα εύσημα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή της έρευνας για την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Ζύγι, αναμένεται να λάβει στη συνεδρίαση της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο.

Διαβεβαιώσεις για ενδελεχή και πλήρη έρευνα έδωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας πως το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από θέματα ασφάλειας.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ΡΙΚ ο Κύπριος ΥΠΕΞ, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2009 κρίθηκε ότι η πιο σωστή ενέργεια ήταν να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη πως πριν ξεφορτωθεί το φορτίο από το πλοίο, διάφορες χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, «κυρίως υπό το φόβο ότι ίσως να μην το κρατούσαμε».

Από τη στιγμή που η Κύπρος έδειξε ότι εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού «οι ξένες χώρες ικανοποιήθηκαν, συνεχάρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τον χειρισμό του θέματος, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θεώρησαν λήξαν το θέμα».

Συζήτηση στη κυπριακή Βουλή

H αιματηρή έκρηξη θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Αμυνας της κυπριακής Βουλής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε την έκρηξη «έγκλημα εκ προμελέτης» και τόνισε ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και θα ζητηθούν σαφείς απαντήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, «που αγγίζουν και ανώτερους του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς», οι οποίοι υπέβαλαν τη Δευτέρα τις παραιτήσεις τους. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το θέμα θα εξεταστεί εξονυχιστικά, θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα καταλογιστούν ευθύνες.

Εν τω μεταξύ, το ΑΚΕΛ ζητεί πλήρη και σε βάθος διερεύνηση του τραγικού περιστατικού, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά και να διαφανεί τι ακριβώς έγινε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Σταύρο Ευαγόρου, για το ΑΚΕΛ είναι αυτονόητο ότι ως αποτέλεσμα της πλήρους διερεύνησης θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

«Ως ΑΚΕΛ διαπιστώνουμε ότι από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει η αποφασιστικότητα να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες. Η μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων αποδεικνύει στην πράξη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πλήρη και αντικειμενική διαλεύκανση των γεγονότων», τόνισε.

Το ΑΚΕΛ -με τη δήλωση του εκπροσώπου του, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής δεοντολογίας και ηθικής να μην βιάζονται και να αναμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης των γεγονότων, «παρά να μετατρέπονται οι ίδιοι σε εμπειρογνώμονες και να τοποθετούνται επί παντός επιστητού».

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ καλεί τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας να ενεργήσει άμεσα «δίνοντας οδηγίες για ποινική έρευνα και δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τις ποινικές ευθύνες που αυτονόητα προκύπτουν».

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο β’ αντιπρόεδρος του κόμματος Σοφοκλής Σοφοκλέους και συμπληρώνει πως ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει άμεσα να πάρει όλα τα αναγκαία νομικά και δικαστικά μέτρα για την δέσμευση όλων των εγγράφων, στοιχείων και τεκμηρίων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Τέλος, η ΕΔΕΚ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση να μην επιχειρηθεί απόκρυψη ή υπεξαίρεση αυτών των στοιχείων.

Την παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα και το διορισμό ποινικών ανακριτών, για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, ζήτησε ο ΔΗΣΥ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης, ζήτησε συγκεκριμένα με δήλωσή του να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για τους λόγους και τις ευθύνες σχετικά με τη χθεσινή τραγωδία.

Για ποιο λόγο, διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση απέρριψε όλες τις προτάσεις για βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες που είχαν εκδηλώσει από νωρίς το ενδιαφέρον τους, προτού ακόμη εκφορτωθεί το στρατιωτικό υλικό;

Το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, πρόσθεσε, παραμένει πελώριο και δεν εξαντλούνται στην παραίτηση του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Για «εγκληματική αμέλεια» έκανε λόγο με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου. Πρέπει τάχιστα να επιδιωχθεί η ανάδειξη ολόκληρης της αλήθειας, επισήμανε.

Ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση των νεκρών

Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται σήμερα με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης. Εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση δύο τραυματιών.

Οπως είπε στο ΡΙΚ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής, μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση σχεδόν όλων των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας. Ο κ. Πατσάλης διευκρίνισε ότι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα είχαν παραλάβει δείγματα και συνέχισαν τη διαδικασία ταυτοποίησης καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπήρξε κάποια καθυστέρηση με ορισμένους συγγενείς, οι οποίοι όμως θα δώσουν δείγματα σήμερα. Για την πορεία της διαδικασίας, πρόσθεσε, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση των δύο τραυματιών

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση ενός από τους τραυματίες της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Κύπρου. Σταθερή κρίνεται η κατάσταση του δεύτερου άνδρα που τραυματίστηκε σοβαρά.

Ειδικότερα, ο τραυματίας που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας φέρει πολλαπλά τραύματα, αναπνέει με μηχανική υποστήριξη και συνεχίζονται προσπάθειες για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι η λειτουργία του εγκεφάλου του.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο γιατρό της ΜΕΘ του νοσοκομείου Θ. Κυπριανού η ταυτότητά του διαπιστώθηκε με τη μέθοδο του DNA. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι ζητήθηκε η συμβουλή γιατρών από το Ισραήλ, οι οποίοι είναι ειδικοί σε τραύματα από θραύσματα εκρήξεων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «οι ιατρικές παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί».

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ο δεύτερος τραυματίας. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χρυσόστομος Ανδρονίκου σημείωσε πως η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, αλλά ότι ωστόσο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλά τραύματα και κατάγματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρονίκου, οι άλλοι πέντε τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λεμεσού αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων.

Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σήμερα να επισκεφθεί το νοσηλευτήριο ομάδα Ισραηλινών πλαστικών χειρουργών, με ειδίκευση στα πολεμικά τραύματα.

Πενήντα από τους συνολικά 62 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ξεκίνησαν οι έρευνες στη ναυτική βάση

Σε εξέλιξη είναι παράλληλα από το πρωί οι έρευνες στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, που τη Δευτέρα συγκλονίστηκε από τη φονική έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας.

Ανδρες της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας οργώνουν τη βάση ψάχνοντας για στοιχεία που θα ρίξουν φώς στην υπόθεση, ενώ στις έρευνες συμμετέχουν10 πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και άλλοι ειδικοί από την Βρετανία.

Η είσοδος στη βάση επιτρέπεται μόνο σε οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Αποκλεισμένη παραμένει επίσης η περίμετρος της βάσης, ενώ υπάρχουν μπλόκα στον παλαιό δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού, στο ύψος της Ακτής του Κυβερνήτη και στο Μαρί.

Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου παρουσιάζει ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού, ενώ οι δρόμοι έχουν καθαρίσει από τα θραύσματα και τα κομμάτια που εκτοξεύτηκαν από την έκρηξη.

Υπό την απειλή ενεργειακής κρίσης

Την ίδια ώρα μετά τη χθεσινή καταστροφή η Κύπρος βρίσκεται υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ υπέστη σημαντικές καταστροφές. Η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα (το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ). Όπως εκτιμά το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει ωστόσο ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του κράτους.

Εντονος είναι πλέον ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην οικονομία της μεγαλονήσου (τουρισμός, βιομηχανία, εμπόριο κτλ). Ήδη σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης, με άμεσο αποτέλεσμα περιορισμό των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού.

Λίγο πριν το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Χριστόφια, για την αντιμετώπιση της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τη χθεσινή καταστροφή.

Σε μια προσπάθεια να συνδράμει την ηλεκτροπαραγωγή του νησιού η ΔΕΗ ανακοίνωσε την αποστολή Φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών ισχύος 90-120 μεγαβάτ στην Κύπρο, ύστερα από συνεννόηση της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΔΕΗ, τα πρώτα 30 ΜW θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν (ίσως και σήμερα) από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκου της Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ