Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 16:24

Ε.Ε.: «Επώδυνες» μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αλιευτική πολιτική

Η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρία Δαμανάκη παρουσίασε στις Βρυξέλλες πακέτο προτάσεων, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2013 και οι οποίες θέτουν ως προτεραιότητα τη διακοπή της πρακτικής των αλιέων να απορρίπτουν τόνους ψαριών, ώστε να μην υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις.

Χαρακτηρίζεται «η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών» στην αλιεία. Η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρία Δαμανάκη παρουσίασε στις Βρυξέλλες πακέτο προτάσεων, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2013 και οι οποίες θέτουν ως προτεραιότητα τη διακοπή της πρακτικής των αλιέων να απορρίπτουν τόνους ψαριών, ώστε να μην υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις.

Βάσει των προτάσεων, ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος εξασφαλίζει εγγυημένες ποσοστώσεις για τουλάχιστον 15 χρόνια, με στόχο η πρακτική της «απόρριψης» να καταργηθεί σταδιακά. Περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι το σχέδιο, το οποίο θα αντικαταστήσει την «αποτυχημένη», κατά την κ. Δαμανάκη, Κοινή Αλιευτική Πολιτική, θα οδηγήσει σε «εικονική ιδιωτικοποίηση των ωκεανών».

Η κοινοτική επίτροπος παραδέχθηκε ότι σε πρώτη φάση, οι αλιείς θα είναι οι χαμένοι των μεταρρυθμίσεων. Παρότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν να απορρίπτουν έως και τα δύο τρίτα της ψαριάς τους, με τα σημερινά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα καλύτερα ψάρια και να πετούν τα υπόλοιπα. Εάν οι προτάσεις της κ. Δαμανάκη υλοποιηθούν, οι αλιείς θα υποχρεώνονται να ξεφορτώνουν στη στεριά όλο τους το φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πωλούν και ψάρια χαμηλότερης αξίας.

Κατά την ίδια ωστόσο, μακροπρόθεσμα θα επωφεληθούν και οι ψαράδες, για τους οποίους προβλέπεται οικονομική ενίσχυση, αφού η κατάργηση αυτής της πρακτικής θα διασφαλίσει τα αποθέματα ψαριών στο μέλλον. «Πρέπει να γίνουν κάποιες επώδυνες αλλαγές», είπε μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στον βρετανικό Guardian. «Η ισχύουσα κοντόφθαλμη πολιτική δεν είναι βιώσιμη. Γνωρίζουμε ότι το εν τρίτο των ειδών ψαριών γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μεσόγειο, όπου το 82% των ψαριών αλιεύονται με μη βιώσιμο τρόπο. Στον Ατλαντικό Ωκεανό, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 63%.

Οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση των προτάσεων Δαμανάκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με το Μάρκους Νίγκε από το Pew Environment Group, «τα περισσότερα κράτη-μέλη αποδέχονται ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, όμως όταν φθάνει η στιγμή των λύσεων, είναι δυσκολότερο να συζητήσουμε τις πιθανές λύσεις παρά τα σημεία, στα οποία απέτυχε η ισχύουσα πολιτική».

Παρότι παραδέχεται ότι ο δρόμος μέχρι την υιοθέτηση των μέτρων είναι μακρύς, δεδομένων και των έντονων αντιδράσεων από πλευράς αλιέων, η ίδια η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι η Κοινή Γνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. «Είμαι πολύ αισιόδοξη καθώς γνωρίζω ότι έχουμε την υποστήριξη του κοινού», είπε κάνοντας ειδική μνεία σε βρετανική εκστρατεία κατά της απόρριψης αλιευμάτων, η οποία έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές.