Συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με αντικείμενο τη μείωση του αμερικανικού χρέους, που έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στην Ουάσινγκτον. Θυελλώδης η χθεσινή συνάντηση, ενώ τα χρονικά περιθώρια για αποφυγή στάσης πληρωμών στενεύουν και η Moody's έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση των ΗΠΑ.
Συνεχίζονται σήμερα για πέμπτη ημέρα οι συζητήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με αντικείμενο τη μείωση του αμερικανικού χρέους που έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στην Ουάσινγκτον.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συγκρούστηκε με τους Ρεπουμπλικάνους σε μία θυελλώδη συνάντηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγή στάσης πληρωμών στενεύουν και ενώ η Moody's έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
«Αρκετά», δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Λευκό Οίκο, εν μέσω ιδιαίτερα φορτισμένου κλίματος. Ο Ρεπουμπλικάνος Έρικ Κάντορ ανέφερε μάλιστα ότι η ένταση ήταν τόσο μεγάλη που ο Ομπάμα έφυγε από την αίθουσα πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, ωστόσο Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Κάντορ υπερβάλλει.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωνε ότι θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση AΑΑ του αμερικανικού χρέους εντός των επόμενων εβδομάδων εάν δεν αυξηθεί εγκαίρως το όριο δανεισμού των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να αυξήσου το όριο δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι τις 2 Αυγούστου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα είχε αρκετό ρευστό για να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της και θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 14,3 τρισ. δολαρίων στις 16 Μαΐου, αλλά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί έκτοτε λογιστικές προσαρμογές και υψηλότερα των αναμενόμενων φορολογικά έσοδα για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Στο παρελθόν, το Κογκρέσο ενέκρινε την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου δανεισμού, δίνοντας πρόσβαση στις κυβερνήσεις στο απαραίτητο ρευστό. Φέτος ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες προκειμένου να δεχτούν την άνοδο του ορίου.
Ο Ομπάμα έχει προτείνει πακέτο περικοπής του χρέους 4 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι το απορρίπτουν επειδή προβλέπει αύξηση της φορολογίας των πλουσίων.
Στο πλαίσιο έντονης αντιπαράθεσης που επικρατεί, η Moody’s προειδοποιεί «ένα μικρό, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας», επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να μην συμφωνηθεί εγκαίρως η αύξηση του ορίου του χρέους είναι μικρός αλλά όχι ασήμαντος.
Μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου χθες, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάκι είπε ότι μία αμερικανική χρεοκοπία θα πυροδοτούσε «μεγάλη κρίση», προκαλώντας «σοκ σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».