Κόσμος
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 07:34

Η θλιβερή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, σε κατάσταση συναγερμού οι ΗΠΑ

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ συναγερμού έχουν τεθεί οι αμερικανικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο, εν όψει της σημερινής - πρώτης επετείου - των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στις ΗΠΑ, μαχητικά αεροσκάφη θα περιπολούν σε 24ωρη βάση, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αποφάσισε να προωθήσει αντιαεροπορικούς πυραύλους στους εκτοξευτήρες που έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της Ουάσινγκτον, ένα μέτρο που έχει προληπτικό χαρακτήρα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, έχουν αυξηθεί, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας, ο 5ος αμερικανικός στόλος στο Μπαχρέϊν, τέθηκε στο επίπεδο «Δέλτα», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Σήμερα, κλειστές θα παραμείνουν οι πρεσβείες στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Στην Ινδονησία έκλεισε σήμερα και η πρεσβεία της Μ. Βρετανίας.

Ο δείκτης ετοιμότητας στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέβηκε στην τέταρτη, από τις πέντε βαθμίδες, μετά από πληροφορίες για νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Τζωρτζ Μπους δήλωσε, ότι, οι νέες πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση είναι παρόμοιες με αυτές που είχαν φθάσει στις αρχές, πέρυσι, πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός ή νεκρός, υποσχέθηκε όμως, ότι θα διαλύσει το δίκτυο της Αλ-Κάϊντα.

«Η απειλή για τρομοκρατική επίθεση, προέρχεται από πηγή της Αλ-Κάϊντα», είπε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζων Ασκροφτ, επισημαίνοντας ότι οι αρχές έχουν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για πιθανή επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Ασία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, έχει μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία εξ αιτίας κινδύνου για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ δεν διευκρινίστηκε το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει εκεί.

Περίπου 1.000 συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων στους δίδυμους πύργους, έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον της δημόσιας υπηρεσίας που ήταν ιδιοκτήτρια του World Trade Center, με το επιχείρημα ότι οι άνθρωποί τους θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν δεν υπήρχαν κατασκευαστικά προβλήματα και εάν είχε ακολουθηθεί η κατάλληλη διαδικασία εκκένωσης των κτιρίων.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζωρτζ Μπους, είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να εκφράσει τη συμπάθεια του ιδίου, αλλά και του ρωσικού λαού για τη θλιβερή επέτειο. Στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν οι ηγέτες των 15 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι σε κοινή διακήρυξή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες, υπόσχονται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους γαι να οικοδομήσουν μία «δίκαιη διεθνή τάξη».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, καταδικάζει την τρομοκρατία, προειδοποιεί ωστόσο για τον κίνδυνο προκαταλήψεων, αυθαίρετων κατηγοριών και ιδεών περί ανωτερότητας ενός πολιτισμού έναντι ενός άλλου.

Στις εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα στη Ν. Υόρκη, θα παραστεί και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι, η 11η Σεπτεμβρίου «δεν είναι ημέρα σύγκρουσης των πολιτισμών, αλλά ημέρα επίθεσης του σκοταδισμού στον πολιτισμό».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμπαράστασή της και υπογράμμισε, ότι υπάρχει στενή συνεργασία ΗΠΑ, Ελλάδας και άλλων έξι χωρών για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές αρχές, εξετάζουν το βίντεο που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στο οποίο εμφανίζεται ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, να προσεύχεται.

Δύο αμερικανικά μαχητικά τύπου F-16, αναχαίτισαν χθες ένα αεροσκάφος πάνω από τη Βόρειο Καρολίνα και στη συνέχεια το συνόδευσαν μέχρι το αεροδρόμιο της πόλης Σαρλότ, στα ανατολικά της αμερικανικής πολιτείας. Αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαίωσε το γεγονός, χωρίς να αναφέρει την αιτία αναχαιτισμού του αεροσκάφους.