Κόσμος
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 15:40

«Οι εξεγερμένοι νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης»

Η ομάδα επαφής για τη Λιβύη η οποία συνεδριάζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη θα αναγνωρίσει στο τελικό ανακοινωθέν της το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.

Η ομάδα επαφής για τη Λιβύη η οποία συνεδριάζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη θα αναγνωρίσει στο τελικό ανακοινωθέν της το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.

Τα παραπάνω δήλωσαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, όσο και ο Γάλλος ομόλογός του Αλέν Ζιπε. Ειδικότερα, ο κ. Φρατίνι ανέφερε ότι δεν τίθεται πια ζήτημα για το εάν ο Λίβυος ηγέτης θα αποχωρήσει από την εξουσία.

«Το ερώτημα είναι πότε και πώς», συνέχισε, τονίζοντας την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η «πολιτική απομόνωση» του συνταγματάρχη Καντάφι.

Επιπλέον, ο Ιταλός ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν στη Λιβύη Αμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, θα λάβει εντολή να παρουσιάσει στον Καντάφι τους όρους οι οποίοι τίθενται για την αποχώρησή του, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας-πακέτου, που πρόκειται να συμπεριλάβει την κήρυξη εκεχειρίας.

«Σήμερα, θα εξετάσουμε το τελικό κείμενο στο οποίο η ομάδα επαφής αναγνωρίζει το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο ως το συνομιλητή που εκπροσωπεί το λιβυκό λαό. Έτσι (δεν απομένει) καμιά άλλη επιλογή πέραν του ο Καντάφι να φύγει», δήλωσε ο Φρατίνι.

Η σύνοδος αναμένεται ακόμη να ορίσει τον αλ Χάτιμπ ως «τον μόνο συνομιλητή» με τις εμπόλεμες πλευρές εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Ζιπέ, ο οποίος ανέφερε ότι στον οδικό χάρτη για τη Λιβύη ο Καντάφι θα καλείται να παραιτηθεί και θα περιλαμβάνεται επίσης η κήρυξη εκεχειρίας.

Νωρίτερα, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ομάδας επαφής, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμεντ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για συνέχιση των πιέσεών της προς το καθεστώς Καντάφι.

«Η αποκατάσταση μιας αξιόπιστης διαδικασίας για την εξεύρεση μιας λύσης στη Λιβύη θα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

Τέλος, σημείωσε ότι έχει υπάρξει ως ένα βαθμό επιτυχία των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών για την λύση του προβλήματος της Λιβύης.