Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 19:05

ΤτΕ: Ενθαρρυντικά για την κεφαλαιακή θέση τα stress test

Ενθαρρυντικά όσον αφορά στην κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τα αποτελέσματα των stress tests που διεξήγαγε η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή σε 90 ευρωπαϊκές τράπεζες. Αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tets στα οποία υποβλήθηκαν 90 ευρωπαϊκές τράπεζες από 21 χώρες μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 που διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Στη στήλη 1 του πίνακα, ο Δείκτης Core Tier 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη μέτρα που έχουν ληφθεί έως 30.4.2011. Τα μέτρα αυτά αποτελούνται αποκλειστικά από εγκεκριμένες αυξήσεις κεφαλαίων, κρατικές ενισχύσεις και υποχρεωτικά σχέδια αναδιάρθρωσης εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα αποτελέσματα που παρατίθενται στη στήλη 1 δεν λαμβάνονται υπόψη γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και δράσεις που έλαβαν ή ανακοίνωσαν μετά τις 30 Απριλίου 2011.

Με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης (στήλη 1 του πίνακα), συνολικά για τους έξι τραπεζικούς ομίλους στο τέλος του 2012 διαμορφώνεται καθαρό πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 2,44 δισ. ευρώ, έναντι του ποσού που αντιστοιχεί στο όριο 5% του δείκτη Core Tier 1.

Υπό το δυσμενές σενάριο, όταν δεν ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα, από τις έξι ελληνικές τράπεζες, οι τέσσερις βρίσκονται άνω του ορίου αναφοράς 5% (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς), η μία βρίσκεται οριακά κάτω του ορίου αναφοράς 5% (EFG Eurobank) και μία βρίσκεται σημαντικά κάτω του ορίου 5% (ΑΤΕbank).

Στη στήλη 2 δίνεται μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, καθώς ο Δείκτης Core Tier 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη:

(α) πρόσθετα μέτρα που ήδη υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί (π.χ. πωλήσεις ή απορροφήσεις θυγατρικών εταιριών, έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων, αποεπενδύσεις κ.λ.π.), καθώς και

(β) τις γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματιστεί για κάλυψη μελλοντικών ζημιών.

Τα προαναφερθέντα πρόσθετα μέτρα αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό τους Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας με αποτέλεσμα ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) όλων των ελληνικών τραπεζών να υπερβαίνει αισθητά το όριο αναφοράς 5%, ενώ το πλεόνασμα κεφαλαίων, συνολικά για τους έξι ομίλους, υπερδιπλασιάζεται σε 5,05 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα η ΑΤΕbank έχει σχηματίσει σημαντικού ύψους γενικές προβλέψεις (750 εκατ. ευρώ), οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα που εμφανίζονται στη στήλη 1. Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της έχει ήδη αποφασίσει την έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους 235 εκατ. ευρώ. Οι ενέργειες αυτές διαμορφώνουν τον δείκτη της ΑΤΕbank σε 6% στο τέλος του 2012.

Όσον αφορά στην EFG Eurobank, εάν ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες ενέργειες που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν σχεδιαστεί και γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η τράπεζα υπερβαίνει σημαντικά το όριο αναφοράς, καθώς ο δείκτης Core Tier 1 στο τέλος του 2012 διαμορφώνεται στο επίπεδο του 7,6%. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η απορρόφηση της εταιρείας χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ ΑΕ, η χρήση των γενικών προβλέψεων που έχει ήδη σχηματίσει η τράπεζα, η έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, η πώληση μεριδίου της θυγατρικής Eurobank Polbank στην Πολωνία και η διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου της Eurobank Tekfen στην Τουρκία.

Όπως φαίνεται στη στήλη 1 του ανωτέρω πίνακα, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται μεταξύ 5% και 6%. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ενέργειες που τα δύο πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη υλοποιήσει ή δρομολογήσει, οι Δείκτες Core Tier 1 διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 6%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Core Tier 1 του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται υπό το δυσμενές σενάριο σε 7,1% στο τέλος του 2012, εάν ληφθούν υπόψη οι γενικές προβλέψεις που έχει ήδη σχηματίσει και η μείωση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών που έχει ήδη πραγματοποιήσει. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο δείκτης Core Tier 1 διαμορφώνεται υπό το δυσμενές σενάριο σε 6,3% στο τέλος του 2012, εάν ληφθεί υπόψη η έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου που έχει αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της και η ανακοινωθείσα από την τράπεζα πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο.

Γ. Προβόπουλος: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τα αποτελέσματα των stress tests που διεξήγαγε η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή σε 90 ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή».

Ευ. Βενιζέλος: Ιδίαιτερα ευνοϊκά τα αποτελέσματα

Ιδίαιτερα ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπό ακραίες θεωρητικές υποθέσεις και καταστάσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, οι πέντε ελληνικές τράπεζες είναι καθαρά πάνω από το όριο ή δίπλα στο όριο με διαφορά εκατοστού. Όλα δε αυτά τα στοιχεία είναι στοιχεία που έχουν «παγώσει» τον Απρίλιο του 2011, στο μεταξύ όμως έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία καταγράφονται στην έκθεση, λαμβάνονται υπόψη, συγκροτούν την δεύτερη τελική στήλη κι εκεί όλες οι τράπεζες, με εξαίρεση μία, είναι πάνω από το όριο.

Σημειώνει ακόμη πως η μία κρατική τράπεζα –η Αγροτική- βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ.

Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, ήταν ακραία. Και για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ακόμα πιο αυστηρά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Τονίζει, ωστόσο, ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταπεξέρχεται. Έχει επαρκή κύρια βασικά ίδια κεφάλαια και εκπληροί τις προϋποθέσεις του Μνημονίου, οι οποίες είναι ακόμη αυστηρότερες, γιατί τώρα πρέπει να ελεγχθούν και τα τυχόν επισφαλή δάνεια. Έχουμε, επίσης, διαμορφωμένους μηχανισμούς στήριξης. Έχουμε το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, έχουμε το Ευρωσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και των κεντρικών τραπεζών όλων των κρατών-μελών».

Επισημαίνει τέλος ότι «ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά φυσικά κανείς δεν επαναπαύεται».

«Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, γιατί η αυτοπεποίθησή μας ως Έθνους και η πίστη στις δυνάμεις μας πρέπει να αντανακλάται και στην λειτουργία και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι πυλώνας ανάπτυξης της χώρας», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

Ανακοίνωση Alpha Bank:

H ALPHA BANK ΑΕ συμμετείχε στην άσκηση προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2011 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

H ALPHA BANK ΑΕ αναγνωρίζει και αποδέχεται πλήρως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σχετικά με την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων, που διενεργήθηκε σε 90 Πιστωτικά Ιδρύματα καλύπτοντας πάνω από το 65% του συνόλου του Ενεργητικού του Τραπεζικού Συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει να αξιολογήσει την αντοχή των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια και τη φερεγγυότητά τους σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις κάτω από συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες.

Οι παραδοχές και η μεθοδολογία δημιουργήθηκαν προκειμένου να αξιολογήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων με σημείο αναφοράς το 5% των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) και έχουν σκοπό την ενίσχυση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην άσκηση. Τα δυσμενή σενάρια ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλύπτουν χρονικό ορίζοντα δύο ετών (2011-2012). Η άσκηση διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία Ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2010. Η άσκηση δεν λαμβάνει υπόψη ορισμένα γεγονότα που ήδη έχουν συμβεί καθώς και μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και διοικητικές ενέργειες, ενώ δεν αποτελεί πρόβλεψη για τα κέρδη της ALPHA BANK ΑΕ.

Η επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1 της ALPHA BANK ΑΕ σε 7,4% το 2012 έναντι 10,8% στο τέλος του 2010. Το αποτέλεσμα αυτό ενσωματώνει μόνο μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά έως τις 30 Απριλίου 2011. Το αποτέλεσμα αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες που σχεδιάζει η ALPHA BANK ΑΕ για τη μείωση των κινδύνων.

Ανακοίνωση Eurobank:

H Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E. συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2011 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks) από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

H Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E. αναγνωρίζει και αποδέχεται πλήρως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σχετικά με το πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που διενεργήθηκε σε 90 Πιστωτικά Ιδρύματα καλύπτοντας πάνω από το 65% του συνόλου του Ενεργητικού του Τραπεζικού Συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει να αξιολογήσει την αντοχή των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια και τη φερεγγυότητα σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις κάτω από συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες.

Οι παραδοχές και η μεθοδολογία δημιουργήθηκαν για να αξιολογήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι του 5% των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) ως σημείου αναφοράς και έχουν σκοπό την ανάκτηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην άσκηση.

Τα δυσμενή σενάρια ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλύπτουν χρονικό ορίζοντα δύο ετών (2011-2012). Η άσκηση διενεργήθηκε με βάση την παραδοχή των στοιχείων Ισολογισμού του Δεκεμβρίου 2010. Η άσκηση δεν λαμβάνει υπόψη τις γενικές προβλέψεις που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ορισμένα γεγονότα που ήδη έχουν συμβεί καθώς και μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και διοικητικές ενέργειες και δεν αποτελεί πρόβλεψη για τα κέρδη της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias A.E..

Η επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1 της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias A.E. σε 4.9% το 2012 (οριακή υστέρηση κεφαλαίων 58 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ελάχιστα κεφάλαια που έχουν τεθεί ως σημείο αναφοράς για το σκοπό της συγκεκριμένης άσκησης) έναντι 9.0% (που αντιστοιχεί σε 4,296 εκατ. ευρώ κεφάλαια) στο τέλος του 2010. Το αποτέλεσμα αυτό ενσωματώνει μόνο αυξήσεις κεφαλαίου ή αντίστοιχες ενέργειες που έχουν ανακοινωθεί και πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2011.

Ενσωματώνοντας τις ενέργειες που έχουν ήδη αποφασιστεί, ανακοινωθεί και ήδη υλοποιούνται, και αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω, ο δείκτης Κυρίων Βασικών Κεφαλαίων (Core Tier 1) ανέρχεται σε 11,2%, ενώ μετά την επίπτωση του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου της άσκησης διαμορφώνεται σε 7,6%.

Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E. έχει ήδη αποφασίσει, ανακοινώσει και υλοποιεί ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων της, οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως η απορρόφηση της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ που έχει ήδη ολοκληρωθεί και η στρατηγική συνεργασία με την Raiffeisen Bank International στην Πολωνία που βασίζεται σε δεσμευτική συμφωνία, οι οποίες θα υπερκαλύψουν την ανωτέρω οριακή υστέρηση εντός των επομένων τριών μηνών.

Περαιτέρω η τράπεζα έχει αποφασίσει τη χρήση των γενικών προβλέψεων, που έχει ήδη σχηματίσει για κάλυψη μελλοντικών ζημιών, εφόσον χρειαστεί, την έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου καθώς και την διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου στην θυγατρική της στην Τουρκία.

Αφού ληφθούν υπόψη οι ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί καθώς και εκείνες που θα υλοποιηθούν μελλοντικά και αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανέρχεται σε 7,6% μετά την επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου, έναντι σημείου αναφοράς 5%, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών, των πελατών, των υπαλλήλων και των επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι μηχανισμοί στήριξης που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Δημοκρατία και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την διεθνή κοινότητα, όπως περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική με την Πανευρωπαϊκή άσκηση ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, και οι οποίοι δύναται να ενεργοποιηθούν σε περιπτώσεις κρίσεων, ενισχύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ανακοίνωση Εθνικής Τράπεζας:

H ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. («Εθνική Τράπεζα») συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2011 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks) από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

H Εθνική Τράπεζα αναγνωρίζει και αποδέχεται πλήρως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σχετικά με την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που διενεργήθηκε σε 91 Πιστωτικά Ιδρύματα καλύπτοντας πάνω από το 65% του συνόλου του Ενεργητικού του Τραπεζικού Συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει να αξιολογήσει την αντοχή των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια και τη φερεγγυότητα σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις κάτω από συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες.

Οι παραδοχές και η μεθοδολογία δημιουργήθηκαν για να αξιολογήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι του 5% των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) ως σημείου αναφοράς και έχουν σκοπό την ανάκτηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην άσκηση. Τα δυσμενή σενάρια ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλύπτουν χρονικό ορίζοντα δύο ετών (2011-2012). Η άσκηση διενεργήθηκε με βάση την παραδοχή των στοιχείων Ισολογισμού του Δεκεμβρίου 2010. Η άσκηση δεν λαμβάνει υπόψη τις γενικές προβλέψεις που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ορισμένα γεγονότα που ήδη έχουν συμβεί καθώς και μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και διοικητικές ενέργειες και δεν αποτελεί πρόβλεψη για τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας.

Η επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1 της Εθνικής Τράπεζας σε 7,7% το 2012 έναντι 11,9% στο τέλος του 2010. Το αποτέλεσμα αυτό ενσωματώνει μόνο μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά μέχρι τις 30 Απριλίου 2011 καθώς και τα υποχρεωτικά σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τις 30 Απριλίου 2011. Το αποτέλεσμα αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις γενικές προβλέψεις ούτε τις μελλοντικές αντισταθμιστικές ενέργειες που σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα.

Ο δείκτης των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1 της Εθνικής Τράπεζας υπερβαίνει σημαντικά το όριο του 5% που έθεσε η ΕΒΑ, ακόμη και αν δεν υπολογίσουμε την κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους €350 εκατ. που έχει λάβει η Τράπεζα από το Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή ο δείκτης Core Tier 1 της Εθνικής Τράπεζας θα ανήρχετο στο 7,2%.

Ανακοίνωση Τράπεζας Πειραιώς:

H Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2011 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks) από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

* H Τράπεζα Πειραιώς αναγνωρίζει και αποδέχεται πλήρως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σχετικά με την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

* Η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που διενεργήθηκε σε 91 Πιστωτικά Ιδρύματα καλύπτοντας πάνω από το 65% του συνόλου του Ενεργητικού του Τραπεζικού Συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει να αξιολογήσει την αντοχή των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια και τη φερεγγυότητα σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις κάτω από συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες.

* Οι παραδοχές και η μεθοδολογία δημιουργήθηκαν για να αξιολογήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι του 5% των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) ως σημείου αναφοράς και έχουν σκοπό την ανάκτηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην άσκηση. Τα δυσμενή σενάρια ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλύπτουν χρονικό ορίζοντα δύο ετών (2011-2012). Η άσκηση διενεργήθηκε με βάση την παραδοχή των στοιχείων Ισολογισμού του Δεκεμβρίου 2010. Η άσκηση δεν λαμβάνει υπόψη μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και διοικητικές ενέργειες και δεν αποτελεί πρόβλεψη για τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς.

* Η επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1 της Τράπεζας Πειραιώς σε 5,3% το 2012 έναντι 8,0% στο τέλος του 2010. Το αποτέλεσμα αυτό ενσωματώνει μόνο μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά μέχρι τις 30 Απριλίου 2011. Το αποτέλεσμα αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές ενέργειες που σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς για τη μείωση των κινδύνων, ενώ σημειώνεται ότι το ποσοστό απομείωσης των ανοιγμάτων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ιδιαιτέρως αυξημένο.

Ανακοίνωση Τράπεζας Κύπρου:

Η Τράπεζα Κύπρου πέρασε με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων Τα αποτελέσματα επαναβεβαιώνουν την εύρωστη χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας η οποία διατηρώντας ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ισχυρή ρευστότητα και κερδοφορία αντιμετωπίζει επιτυχώς ακόμα και τα ακραία σενάρια Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2011 Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ιδρύθηκε το 1899 και είναι σήμερα ο ηγετικός χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο. Το Συγκρότημα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, φάκτοριγκ, χρηματοεπενδυτικές υπηρεσίες, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, και ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής. Η Τράπεζα Κύπρου λειτουργεί μέσω 608 καταστημάτων, από τα οποία 220 λειτουργούν στη Ρωσία, 185 στην Ελλάδα, 143 στην Κύπρο, 31 στην Ουκρανία, 12 στη Ρουμανία, 12 στην Αυστραλία, 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1 στα Channel Islands. Επιπλέον, η Τράπεζα λειτουργεί 9 καταστήματα αντιπροσωπείας στη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τον Καναδά, τη Σερβία και τη Νότια Αφρική. Το Συγκρότημα εργοδοτεί 12.892 άτομα διεθνώς.Στις 31 Μαρτίου 2011, το Σύνολο Περιουσιακών Στοιχείων του Συγκροτήματος ανερχόταν σε 41,72 δισ. ευρώ και τα Ίδια Κεφάλαια του σε 2,93 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συγκροτήματος www.bankofcyprus.com Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ («Τράπεζα Κύπρου») υποβλήθηκε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το 2011 από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ), σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ). Η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΤΑ, της ΚΤΚ και του Υπουργείου Οικονομικών για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αποδέχεται πλήρως τα αποτελέσματα της άσκησης.Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, στην οποία συμμετείχαν 91 τράπεζες καλύπτοντας πέραν του 65% του συνόλου του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των Ευρωπαϊκών τραπεζών σε ακραίες κρίσεις και την φερεγγυότητα τους σε υποθετικές ασκήσεις προσομοίωσης υπό συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες.Οι υποθέσεις και η μεθοδολογία συστάθηκαν για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε σύγκριση με επίπεδο αναφοράς 5% για τον δείκτη κύριων βασικών ίδιων κεφαλαίων και αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ανθεκτικότητα των εξεταζόμενων τραπεζών. Το ακραίο σενάριο καθορίστηκε από την ΕΚΤ και καλύπτει ένα διετές χρονικό ορίζοντα (2011-2012). Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε υποθέτοντας σταθερό ισολογισμό ως 31 Δεκεμβρίου 2010 και δεν λαμβάνει υπόψη μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και διοικητικές δράσεις. Επίσης δεν αποτελεί πρόβλεψη για τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου.Ως αποτέλεσμα της υποτιθέμενης κρίσης, ο εκτιμώμενος ενοποιημένος δείκτης κύριων ιδίων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου θα ανέλθει σε 6,2% το 2012 υπό το ακραίο σενάριο σε σύγκριση με 8,1% το τέλος του 2010. Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες μετριασμού που λήφθηκαν από την Τράπεζα, ο δείκτης εποπτικά αποδεκτών κεφαλαίων αυξάνεται σε 9,5%. Ο παράγοντας μετριασμού αφορά την έκδοση 887 εκατ. ευρώ Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου τον Μάιο 2011 τα οποία μπορούν να απορροφήσουν ζημιές στη βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων απαιτεί όπως για τα αποτελέσματα και τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν, τα οποία θα ανακοινωθούν στις αγορές, γίνουν ενέργειες με σκοπό τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με την ολοκλήρωση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η Τράπεζα Κύπρου πληροί το κριτήριο του κεφαλαίου που είχε καθοριστεί για τους σκοπούς της άσκησης. Η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων κεφαλαίου.Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επαναβεβαιώνουν την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας Κύπρου, ακόμα και υπό τις πιο ακραίες και θεωρητικές συνθήκες προσομοίωσης. Τα αποτελέσματα επίσης εκφράζουν την προληπτική πολιτική του Συγκροτήματος για αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση επαρκών δεικτών κεφαλαίου, ισχυρής ρευστότητας και κερδοφορίας σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.Σημειώσεις Τα λεπτομερή αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης για το βασικό και το ακραίο σενάριο ως επίσης και πληροφορίες για την έκθεση της Τράπεζας Κύπρου Λτδ σε πιστωτικές εκθέσεις και εκθέσεις στις κεντρικές και τοπικές κυβερνήσεις παρέχονται στους συνοδευτικούς πίνακες, βασισμένες σε κοινή δομή και διάταξη που δόθηκε από την EΤA. Η άσκηση προσομοίωσης πραγματοποιήθηκε και βασίστηκε σε κοινή μεθοδολογία της ΕΤΑ και βασικών κοινών υποθέσεων (π.χ. σταθερό ισολογισμό, ομοιόμορφο χειρισμό τιτλοποιημένων περιουσιακών στοιχείων) όπως δημοσιεύτηκε στο σημείωμα της μεθοδολογίας της EΤA. Επομένως, οι πληροφορίες σχετικά με το βασικό και ακραίο σενάριο παρέχονται μόνο για σκοπούς σύγκρισης. Ούτε το βασικό σενάριο ούτε το ακραίο σενάριο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόβλεψη της τράπεζας ή να συγκριθούν άμεσα με άλλες δημοσιευμένες πληροφορίες της τράπεζας Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σενάρια, τις υποθέσεις και τη μεθοδολογία, είναι διαθέσιμα στη ιστοσελίδα της ΕΤΑ: http://www.eba.europa.eu/EU-wide-stress-testing/2011.aspx.

Ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου:

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία συμμετείχε στην άσκηση προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2011 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

H Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία αναγνωρίζει και αποδέχεται πλήρως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σχετικά με την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων, που διενεργήθηκε σε 90 Πιστωτικά Ιδρύματα καλύπτοντας πάνω από το 65% του συνόλου του Ενεργητικού του Τραπεζικού Συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει να αξιολογήσει την αντοχή των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια και τη φερεγγυότητά τους σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις κάτω από συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες.

Οι παραδοχές και η μεθοδολογία δημιουργήθηκαν προκειμένου να αξιολογήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι του 5% των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) ως σημείου αναφοράς και έχουν σκοπό την ανάκτηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην άσκηση. Τα δυσμενή σενάρια ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλύπτουν χρονικό ορίζοντα δύο ετών (2011-2012). Η άσκηση διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία Ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2010. Η άσκηση δεν λαμβάνει υπόψη ορισμένα γεγονότα που ήδη έχουν συμβεί καθώς και μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και διοικητικές ενέργειες και δεν αποτελεί πρόβλεψη για τα κέρδη της τράπεζας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία.

Η επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1 της τράπεζας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία σε 5,5% το 2012 έναντι 18,5% στο τέλος του 2010. Το αποτέλεσμα αυτό ενσωματώνει μόνο μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά έως τις 30 Απριλίου 2011. Το αποτέλεσμα αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες που σχεδιάζει η τράπεζα για τη μείωση των κινδύνων.

Ανακοίνωση Marfin Popular:

Η Marfin Popular Bank Public Co Ltd συμπεριλήφθηκε στην Πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (European Central Bank), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board).

Η Marfin Popular Bank έλαβε γνώση των σημερινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και αποδέχεται τα αποτελέσματα της άσκησης αυτής.

Ο στόχος της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία διενεργήθηκε σε 91 τράπεζες που συνολικά καλύπτουν πάνω από 65% του συνολικού ενεργητικού του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, είναι να εκτιμηθεί η ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών τραπεζών σε ακραία αρνητικά σενάρια καθώς και η φερεγγυότητά τους σε υποθετικά δυσμενή γεγονότα κάτω από ορισμένες περιοριστικές συνθήκες.

Οι παραδοχές και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκαν, καθορίστηκαν για να εκτιμηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών με σημείο αναφοράς το Δείκτη Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) στο 5% και έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ανθεκτικότητα των τραπεζών που υποβλήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Το ακραίο δυσμενές σενάριο (adverse stress scenario) καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλύπτει περίοδο 2 ετών (2011-2012). Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε με βάση την παραδοχή ότι ο ισολογισμός παραμένει αμετάβλητος (static balance sheet), βάσει της 31 Δεκεμβρίου 2010. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν λαμβάνει υπόψη μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και ενέργειες της Διοίκησης και δεν αποτελεί πρόβλεψη για τα αποτελέσματα της Marfin Popular Bank.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του δυσμενούς σεναρίου, ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) για τον Όμιλο της Marfin Popular Bank μεταβάλλεται σε 5,3% και σε 5,6%, μετά την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία που έχει ήδη ολοκληρωθεί, για το έτος 2012 από 7,3% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και 9,4% στο τέλος του Μαρτίου 2011. Συμπεριλαμβανομένων των μέτρων άμβλυνσης κινδύνου, όπως αυτά καταγράφονται στα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αποτελέσματα (endorsed results), ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) της Τράπεζας ανέρχεται σε 9,2%.

Τα αναφερόμενα μέτρα έχουν ως εξής:

* πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία ,τον Ιανουάριο του 2011

* έκδοση Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου με υποχρεωτική μετατροπή σε κοινές μετοχές, η οποία ενεργοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου 2011

* αντικατάσταση των υφισταμένων Αξιογράφων Κεφαλαίου ύψους €738 εκατ. σε πρωτοβάθμια κεφάλαια συμβατά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, με υποχρεωτική μετατροπή σε κοινές μετοχές, η οποία ενεργοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες

Επιπλέον, η Τράπεζα υλοποιεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών φερεγγυότητάς της. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα της Τράπεζας με βάση ένα δυσμενές σενάριο, όμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στην τρέχουσα Πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται στους εξής δύο πυλώνες:

* Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank είναι δανειστής στην διατραπεζική αγορά (interbank market). Μέρος της διαχείρισης ρευστότητας της Τράπεζας αποτελεί και η τοποθέτηση της πλεονάζουσας ρευστότητας σε άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, για ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμο διάστημα. Με βάση το δυσμενές σενάριο της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ορισμένα από αυτά τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν υποστεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, επιβαρύνοντας τα βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια της Marfin Popular Bank κατά 70 μονάδες βάσης. Η εξάλειψη αυτής της κεφαλαιακής επιβάρυνσης, θα οδηγούσε τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής στην Αυστραλία, στο 6,3%, με βάση το δυσμενές σενάριο για το 2012.

* Ο Όμιλος έχει στόχο να βελτιώσει τη δομή του ενεργητικού του, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω ενός προγράμματος μείωσης των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, που εκτιμάται να ανέρθει σε €1 δισ. μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 και σε €2 δισ. μέχρι τον Ιούνιου του 2012. Το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση του δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της Τράπεζας κατά 81 μονάδες βάσης, μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2012.

Η Πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων απαιτεί τα αποτελέσματα και οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν, να αντιμετωπισθούν με σκοπό τη βελτίωση και ενδυνάμωση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Κατόπιν της ολοκληρώσεως της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η Marfin Popular Bank υπερβαίνει τον κεφαλαιακό δείκτη αναφοράς, όπως αυτός καθορίζεται για τους σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη διατήρηση των κατάλληλων κεφαλαιακών δεικτών, και ως μέρος της στρατηγικής διαχείρισης των κεφαλαίων της θέτει σε εφαρμογή τα ανωτέρω πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση τους:

Τον Ιούνιο του 2011, η συνολική έκθεση του Ομίλου σε Ομολογιακούς τίτλους Ευρωπαϊκών χωρών διαμορφώθηκε σε €3,9 δισ. εκ των οποίων €2,8 δισ. είναι Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, €380 εκατ. είναι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι της Ελληνικής κυβέρνησης με διάρκεια μικρότερης των δώδεκα μηνών, €50 εκατ. σε Ιρλανδικούς κρατικούς τίτλους ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από Ευρωπαϊκούς τίτλους με μηδενική έκθεση στην Πορτογαλία.

Η ανακοίνωση της ΑΤΕbank

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης υποθετικών ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκαν σε πανευρωπαίκό επίπεδο για τον τραπεζικό κλάδο από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και στα οποία συμμετείχε η ΑΤΕbank.

H άσκηση αυτή περιλαμβάνει ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο και σκοπός της ήταν να αξιολογήσει την αντοχή και τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων σε ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια, σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις και κάτω από συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες. Οι παραδοχές και η μεθοδολογία βασίζονται στην παραδοχή των στοιχείων Ισολογισμού του Δεκεμβρίου 2010 και δεν λαμβάνει υπόψη τις γενικές προβλέψεις που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ορισμένα γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί καθώς και μελλοντικές στρατηγικές και διοικητικές ενέργειες.

τα αποτελέσματα της άσκησης έδειξαν ότι η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει το 2012 στο βασικό σενάριο πλεόνασμα 505εκ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές σενάριο εμφανίζει υστέρηση € 713εκ. σε σχέση με τα ελάχιστα κεφάλαια που έχουν τεθεί ως σημείο αναφοράς για το σκοπό της συγκεκριμένης άσκησης. Βασική παράμετρος για την υστέρηση αυτή στο δυσμενές σενάριο αποτελεί η σημαντική έκθεση της Τράπεζας σε δάνεια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ύψους € 7850εκ.), η οποία αναλογικά με τα ίδια κεφάλαια και το ενεργητικό της είναι η υψηλότερη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ως εκ τούτου η ΑΤΕbank σε ένα ακραίο σενάριο αρνητικής εξέλιξης της Ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό που μεταξύ άλλων ακραίων καταστάσεων δοκιμάζεται στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, έχει αναλογικά την μεγαλύτερη επίπτωση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Παρά ταύτα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) αναγνωρίζει και επισημαίνει πώς η ATEbank διαθέτει γενικές προβλέψεις 1ύψους €750εκ. οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη στο stress test και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των κινδύνων.

Επίσης στην ανακοίνωση της ΕΒΑ αναφέρεται ότι η Τράπεζα θα προβεί έως το τέλος 2012 στην έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, ύψους€235εκ., σύμφωνα και με σχετική εξουσιοδότηση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΒΑ, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω μέτρων, ο δείκτης των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων(Core TierΙ) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώνεται σε 6,0% ποσοστό που υπερκαλύπτει το ελάχιστο όριο(5,0%) που έχει τεθεί. Επισημαίνεται επιπλέον ότι η ATEbank υλοποιεί ένα ευρύ, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης, με στόχο τη διασφάλιση της κεφαλαιακής της επάρκειας και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό της.

Το Πρόγραμμα έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2013 και ως εκ τούτου μέρος των δράσεων του ξεπερνούν την άσκηση της ΕΒΑ καθώς αυτή καλύπτει χρονικό ορίζοντα δύο ετών(2011-2012). Επισημαίνεται ότι χωρίς την εφαρμογή του σεναρίου ακραίων καταστάσεων, με βάσει το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ο αντίστοιχος δείκτηςγιατο2012 εκτιμάται σε 12,4%.Με βάση τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την επιτυχή πρόσφατη υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους€1.259,5εκ., που ενίσχυσε το δείκτη Core Tier Iσε10,7% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 12,1% (σεpro-forma31/3/2011 βάση), η ATEbank έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες που τη διασφαλίζουν έναντι μελλοντικών κινδύνων σε δυσμενείς καταστάσεις.