«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και σημειώνει ότι «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει", ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και σημειώνει ότι «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος για την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη και περίπλοκη διαπραγμάτευση δεν χωρούν ανεύθυνες φωνές που καλλιεργούν τον φόβο, ποντάρουν στην αποτυχία και διαστρεβλώνουν την αλήθεια».
Εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, υπογραμμίζει ότι «κόκκινη γραμμή είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Μέλημα παραμένει η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους, η κανονική καταβολή συντάξεων και μισθών, η προστασία των καταθέσεων» και προσθέτει: «Εμείς ως χώρα λάβαμε τις αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν. Τώρα είναι η ώρα να λάβει η Ευρώπη τις δικές της».
Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, βάζει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι η χώρα δίνει κρίσιμη μάχη και «όσοι μιλούν για εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να τη σύρουν σε επικίνδυνες εξελίξεις", ενώ υποστηρίζει πως ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, "έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα...»
Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει «θεωρίες συνωμοσίας» λέγοντας ότι όσοι κρύβονται πίσω από αυτές δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει... «Δημοσίως και όχι παρασκηνιακά, μιλάω με τους πάντες για να προωθήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μας», λέει, ενώ σημειώνει «πως κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μία τραγωδία».
Για τα δημοψηφίσματα, απορρίπτει τα περί τεχνάσματος λέγοντας ότι έχουν σκοπό να οδηγήσουν σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες. Τονίζει ότι κατανοεί την όποια αμφισβήτηση αλλά, όπως χαρακτηριστικά λέει, "δεν δέχομαι την επίθεση στους πιο βασικούς θεσμούς".
Τα τρία επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, το Institute of International Finance - IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών) προτείνει τρεις λύσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και συνδυαστικά:
- Πρώτη: Επιμήκυνση για 30 χρόνια όλων των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 στην ονομαστική αξία τους, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που "τρέχει" σήμερα στην αγορά.
- Δεύτερη: Ανταλλαγή όλων των ελληνικών ομολόγων με νέα 30ετή ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία με τα παλιά ή θα υποστούν "κούρεμα". Η ανταλλαγή θα γίνει με την εγγύηση της ΕΕ.
- Τρίτη: Επαναγορά χρέους με μετρητά από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική αξία τους. Προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου με αρχικό κεφάλαιο μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.
Eκδοση ευρω - ομολόγων ζητούν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές
«H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά η συντηρητική πλειοψηφία δεν έχει την πολιτική βούληση να τις μετατρέψει σε πολιτικές», αναφέρει ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη σοσιαλιστών ηγετών της Ευρωζώνης, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΣΚ , με θέμα την κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2017978 .
Der Spiegel: Η Ελλάδα να επαναγοράσει τα ομόλογά της
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, σε ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο, γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί την Δευτέρα.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο είναι εκείνο που θα μπορούσε καλύτερα να ταιριάξει αυτή τη στιγμή "στην Ευρώπη", προσθέτει το περιοδικό. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), " θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς", γράφει το Spiegel.
Το άλλο σενάριο που ευνοείται στο Βερολίνο είναι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.
Αυστρία: Στην Ελλάδα δεν χαρίσαμε, δανείσαμε
Τη διευκρίνιση, πως στην Ελλάδα έχουν δανειστεί και δεν έχουν χαριστεί χρήματα επαναλαμβάνει η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κleine Zeitung" http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2018132 .
Η κ. Φέκτερ συμπληρώνει πως οι δόσεις των δανείων εκταμιεύονται μόνον εφόσον είναι εξασφαλισμένη η επιστροφή των χρημάτων, ενώ, σε σχέση με εναλλακτικές λύσεις για αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει ότι η ευνοϊκότερη αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν διαρκέσει περισσότερο χρόνο, είναι να δοθεί στους Έλληνες περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων.