Κόσμος
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 12:13

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για την επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ

«Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτει την απαραίτητη δικαιοδοσία για την ανάληψη δράσης σε περίπτωση απειλής εναντίον της ειρήνης και της παγκόσμιας ασφάλειας», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Ιράκ.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επανέλαβε ο κ. Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι μόνον μέσω της διεθνούς συνεργασίας και συστηματικών προσπαθειών θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή και να στερήσουμε τους τρομοκράτες από τα καταφύγιά τους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζων Μπόλτον, δήλωσε στο BBC, ότι, μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτελεί «νομική υποχρέωση», πριν από μία προληπτική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

«Το εάν ο πρόεδρος (Τζωρτζ Μπους) θα επιζητήσει μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί θέμα πολιτικής απόφασης, είναι όμως βέβαιο ότι δεν αποτελεί νομική αναγκαιότητα», επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η δική μας νομιμότητα πηγάζει από το σύνταγμά μας. Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, έχουμε προφανές δικαίωμα αυτοάμυνας που θεμελιώνεται στο άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στην ειδική περίπτωση του Ιράκ, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου το Ιράκ παραβιάζει κατάφωρα εδώ και δέκα χρόνια την απόφαση 687 του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία μας δίνει το δικαίωμα να αναλάβουμε δράση στο πλαίσιο της απόφασης 678», διευκρίνισε ο Μπόλτον.

Υπεραμυνόμενος δε της ιδέας μίας προληπτικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ δήλωσε ότι «οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι όταν κάποιος απειλείται, δεν χρειάζεται να περιμένει ένα σύννεφο σε σχήμα μανιταριού (πυρηνική έκρηξη) για να αναλάβει δράση».