Μία από τις εννέα χώρες-μέλη που καθυστερούν αδικαιολόγητα την εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Μία από τις εννέα χώρες-μέλη που καθυστερούν αδικαιολόγητα την εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Τόμας Χάμαρμπεργκ. Οι υπόλοιπες οκτώ είναι οι: Βουλγαρία, Ιταλία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η υπερβολική καθυστέρηση των παραπάνω χωρών να συμμορφωθούν, καθώς η γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου από τα κράτη-μέλη είναι απαραίτητη για την μεταφορά των προτύπων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο εσωτερικό δίκαιο της κάθε χώρας.
Τα συμβαλλόμενα με το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) κράτη-μέλη έχουν αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφώνονται άμεσα με τις τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου και να καταβάλλουν έγκαιρα τις επιδικαζόμενες αποζημιώσεις στους δικαιωθέντες, σύμφωνα με το άρθρο 46 της σύμβασης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, το ποσοστό των υποθέσεων που εκκρεμούν για εκδίκαση στο Δικαστήριο έχει μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, όμως αυξήθηκε το ποσοστό των τελεσίδικων αποφάσεων του ΕΔΑΔ που δεν εκτελούνται.
«Περισσότερες από 9.000 καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου εξακολουθούν να παραμένουν ανεκτέλεστες», αναφέρει σχετικά ο Επίτροπος.
Πηγή: ΑΠΕ