Προσπαθούμε να αποφύγουμε λύση που θα επιφέρει «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα προβλέπει φόρο στα κέρδη των τραπεζών. Mείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους προβλέπει η γαλλογερμανική πρόταση.
Bρυξέλλες
Του ανταποκριτή της Ναυτεμπορικής Νίκου Μπέλλου
Προσπαθούμε να αποφύγουμε λύση που θα επιφέρει «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η γαλλογερμανική συμφωνία μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη λύσης στη συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Πρόσθεσε επίσης ότι το ευρώ δεν είναι σε κίνδυνο, αλλά θα πρέπει να βρεθεί σήμερα συνολική συμφωνία την Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η σημερινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα προβλέπει την επιβολή φόρου στα κέρδη των τραπεζών.
Διπλωματική πηγή δήλωσε επίσης ότι η γαλλογερμανική πρόταση για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, που θα βρεθεί σε λίγη ώρα στο «τραπέζι» της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης, προβλέπει τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή που αναμένεται να γίνει αποδεκτή σε όλα σχεδόν τα σημεία της από τα άλλα κράτη μέλη, θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».
Συνάντηση Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή τριμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρουσιάσουν σε όλες τις λεπτομέρειες τη γαλλογερμανική πρόταση στον κ. Παπανδρέου, από τον οποίο θα ζητήσουν τη σύμφωνη γνώμη του για την ολοκλήρωση της απόφασης, ανέφεραν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα.
Τέλος, γάλλος διπλωμάτης ερωτηθείς σχετικά με το αν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αποδέχεται λύση με επιλεκτική χρεοκοπία, απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή η θέση της Γαλλίας ήταν ότι οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να είναι συναινετική, δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΚΤ.