Επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους είχε από το πρωί ο Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, ο Ελληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και για τα μέτρα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.
Το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Έλληνες εμπειρογνώμονες συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τους συμβούλους της.
Η συνάντηση διευρύνθηκε αργότερα με τη συμμετοχή του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, των προέδρων της ΕΕ, της ΕΚΤ της Επιτροπής και του Eurogroup Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ παρούσα ήταν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στις Βρυξέλλες παραμένει την ίδια ώρα στραμμένο το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.
Την ελπίδα ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θα έχουν θετική έκβαση για τη χώρα μας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας.
Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής της Μάλτας, ο κ. Παπούλιας τόνισε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι κινδυνεύει η Ευρώπη. «Δεν μπορεί να πνίξουν τον ιστορικό ρόλο της Ευρώπης και να πάρουν μια απόφαση που να στηρίζει ακριβώς τους ασθενέστερους της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι θα είναι καλά τα νέα όταν θα τα έχουμε, μέχρι αργά το βράδυ», πρόσθεσε.
Αμεσες αποφάσεις για την Ελλάδα ζήτησε με τη σειρά του από τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται με στόχο την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι είναι αδύνατον να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αν δεν υπάρξει τελική λύση για το χρέος.
«Η απουσία λήψης αποφάσεων είναι καταστροφή για την Ευρώπη, και στην Ελλάδα είναι αργός θάνατος για την οικονομία μας, για το αίσθημα του λαού μας και για τις επιχειρήσεις μας», επισήμανε ο υπουργός.
Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία που θα ικανοποιήσει τις αγορές, αλλά αρνήθηκε να κάνει την όποια πρόβλεψη αναφορικά με τις λεπτομέρειες που συζητούνται. «Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα θα κάνουν το καθήκον τους», αρκέστηκε να πει.
Την εκτίμηση ότι όποια λύση κι αν δοθεί σήμερα «θα είναι αστροπελέκι για τον ελληνικό λαό και οι συνέπειες θα είναι μακρόχρονες» εξέφρασε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.
«Όποια λύση κι αν δώσουν, εμείς το λέμε καθαρά: είτε πουν επιμήκυνση, είτε πουν 'κούρεμα', είτε πουν επαναγορά ομολόγων, είτε πουν ότι θα φορολογήσουν τις τράπεζες και μέσα από αυτή τη φορολόγηση θα εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ό,τι και να πουν, για τους εργαζόμενους θα είναι πολύ, πάρα πολύ βαρύ το τίμημα», τόνισε.
«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να σταθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει ηγεσία, την οποία δεν επέδειξε τον τελευταίο καιρό», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕT. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια βασική συμφωνία, αλλά όταν μαζεύονται οι Ευρωπαίοι και ένας φτάνει "για να χαλάσει τη σούπα", συμπλήρωσε.