Κόσμος
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 12:10

Νορβηγός πρωθυπουργός: Ο παράδεισος μετατράπηκε σε κόλαση

Ο δράστης των χθεσινών επιθέσεων στο νησί Οτόγια μετέτρεψε έναν «παράδεισο της νεολαίας σε κόλαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχει να ζήσει η χώρα μας τόσο φρικτό έγκλημα», είπε, χαρακτηρίζοντας τη διπλή επίθεση «εθνική τραγωδία».

Ο δράστης των χθεσινών επιθέσεων στο νησί Οτόγια μετέτρεψε έναν «παράδεισο της νεολαίας σε κόλαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πολλούς από τους ανθρώπους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, τους γνώριζα. Γνώριζα τους νέους και γνωρίζω τους γονείς τους», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Και το πλέον οδυνηρό είναι ότι το μέρος αυτό όπου πέρασα όλα τα καλοκαίρια μου από το 1979 κι έζησα στιγμές χαράς και ασφάλειας, επλήγη από ωμή βία -ένας παράδεισος για τη νεολαία μετατράπηκε σε κόλαση».

«Αυτό που συνέβη στο Οτόγια είναι εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός για το μικρό νησάκι-θέρετρο που φιλοξενούσε το ετήσιο θερινό συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

«Από τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχει να ζήσει η χώρα μας τόσο φρικτό έγκλημα».

«Σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν θα έλεγα ότι στη Νορβηγία έχουμε μεγάλο πρόβλημα με ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Αλλά υπήρξαν τέτοιες οργανώσεις, τις έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν και η αστυνομία μας γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είναι ακατανόητο και μοιάζει με εφιάλτη. Ενας εφιάλτης για τους νέους που σκοτώθηκαν, για τους οικείους τους, τις μητέρες, τους πατέρες, τα αδέλφια τους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Αλλά επίσης και για τους επιζήσαντες και τους συγγενείς τους. Ολοι όσοι βρίσκονταν στο Οτόγια καταστράφηκαν δια βίου. Νέοι άνθρωποι βίωσαν καταστάσεις που κάθε άνθρωπος δεν θά' θελε ποτέ να ζήσει -τρόμο, αίμα, θάνατο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ