Κόσμος
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 14:46

Κοντά στον τόπο της τραγωδίας ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο νησί Οτόγια, όπου τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε χθες.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο νησί Οτόγια, όπου τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε χθες.

Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος είχε μαχαίρι στην τσέπη του, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο μετέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται τα μέλη της νεολαίας του κόμματός του, τα οποία γλίτωσαν από τη χθεσινή φονική επίθεση στο Οτόγια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη εξήγησε ότι είχε το μαχαίρι στην τσέπη του «επειδή δεν αισθανόταν ασφαλής», σύμφωνα με δημοσιογράφο του NRK που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί οι νέοι που επέζησαν της επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα που συνελήφθη ο νεαρός, ο οποίος, όπως προσέθεσε η ίδια πηγή, δήλωσε ότι είναι μέλος της νεολαίας των Εργατικών.

Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το περιστατικό.

Παράλληλα εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε ότι ο Νορβηγός που συνελήφθη ως ύποπτος για την έκρηξη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και για την επίθεση στο Οτόγια είχε αγοράσει 6 τόνους λιπάσματος το Μάιο.

Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε από τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ως Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, είχε κάνει την παραγγελία αυτή μέσω της εταιρείας του, διευκρίνισε η εταιρεία λιπασμάτων.

«Πρόκειται για προϊόντα που παραδόθηκαν στις 4 Μαΐου», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Felleskjoepet Agri Όντνι Έστενσταντ στο Ρόιτερς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το είδος των λιπασμάτων που αγοράστηκαν από τον ύποπτο.

«Ήταν έξι τόνοι λιπάσματος, το οποίο ήταν μια μικρή, φυσιολογική παραγγελία για έναν κανονικό παραγωγό αγροτικών προϊόντων», προσέθεσε.

«Δεν γνωρίζω τον ίδιο ή την εταιρεία (του), παρά μόνον ότι είναι μια εταιρεία που επικοινώνησε μαζί μας με συνηθισμένο τρόπο και παρήγγειλε λίπασμα, το οποίο της παραδόθηκε», σημείωσε.

Ο 32χρονος ύποπτος συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις στο Οτόγια, δυτικά του Όσλο, μετά τη φερόμενη επίθεσή του στο συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Ο απολογισμός των 84 νεκρών της επίθεσης στο Οτόγια μπορεί να αυξηθεί καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά θύματα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο Ρότζερ Άντρεσεν.

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο συνέδριο, ο ύποπτος φέρεται ότι πυροδότησε βόμβα στο κεντρικό Όσλο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία. Ούτε αυτός ο απολογισμός είναι οριστικός, σύμφωνα με τον Άντρεσεν.

Παράλληλα η αστυνομία διερευνά σήμερα τις πληροφορίες ότι και ένας δεύτερος οπλισμένος άνδρας μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο νησί Οτόγια που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπων.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν φορούσε στολή αστυνομικού, όπως ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, εθεάθη στο νησί Οτόγια όπου σημειώθηκε το μακελειό, μετέδωσε το δίκτυο NRK και το πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ