Αναφορές στην οικονομική κρίση αλλά και το πολιτικό σύστημα περιλαμβάνουν τα μηνύματα των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
«Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 είναι ταξική και υποκριτική» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμη τη συμπλήρωση 37 ετών από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας. Η καπιταλιστική κρίση το απέδειξε ακόμα περισσότερο προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση: « Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, ενώ ο αντικομμουνισμός οξύνεται. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, δε γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία» τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ συνδέει τη φετινή επέτειο με την -λόγω μνημονίου και μεσοπρόθεσμου προγράμματος- ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την εκτίναξη της ανεργίας. «Η φετινή επέτειος συνέπεσε, όμως, και με την αντεπίθεση του λαϊκού παράγοντα, με τις πλημμυρισμένες από το λαό πλατείες σε όλη την Ελλάδα. Με τα αιτήματα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη να ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά. Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο μια για πάντα την κοινωνία, να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική» σημειώνει η ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι «η μεγάλη ελπίδα, η μεγάλη προσδοκία και το μεγάλο όραμα της μεταπολίτευσης, μετά από 37 χρόνια, μετετράπη - από λάθη, ολιγωρίες, παραλήψεις και παραπτώματα - σε παρωδία». Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, οι πολιτικές ηγεσίες αγκυλωμένες σε κομματικές παρωπίδες και η χώρα διατελεί εν πτωχεύσει. Όσοι είχαμε βγεί στους δρόμους με αναμμένα κεριά για να υποδεχτούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ύστερα από ένα μήνα τον Ανδρέα Παπανδρέου προφανώς δεν μαντεύαμε την δραματική εξέλιξη για τη Δημοκρατία, το Έθνος και την κοινωνία. Ήρθε η ώρα λοιπόν για μια Νέα Μεταπολίτευση που θα διορθώσει τα συσσωρευμένα λάθη αυτών των 37 ετών" δήλωσε ο κ. Αϊβαλιώτης.
«Δύο είναι τα μεγάλα διδάγματα που οφείλουμε να συγκρατήσουμε κατά την εφετεινή 37η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Πρώτον, ότι, όπως η τυραννία καταρρέει επειδή αγνοεί τον λαό, έτσι και η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί τον λαϊκισμό και ενισχύει τον κρατισμό: οι θεσμοί και τα άτομα διαφθείρονται, η οικονομία υπονομεύεται και η κοινωνία συνολικώς παρακμάζει. Επικρατεί διάχυτη παντού η ανομία. Αυτό ζούμε σήμερα, με αποτέλεσμα ακόμα και τα μεγάλα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης (πολιτικές ελευθερίες, πρόοδος, ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη και στο ευρώ κλπ) να ορώνται με δυσπιστία απ' τον λαό.
Δεύτερον, ότι την (σωτήρια) εξωτερική αρωγή, που συνοδεύεται αναπόφευκτα όμως και από εξάρτηση, πάντοτε, από το Ναυαρίνο μέχρι το Μνημόνιο, την κατέστησαν αναγκαία τα δικά μας λάθη και οι εσωτερικές μας έριδες.
Διπλό λοιπόν είναι και το μήνυμα της ημέρας: δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία χωρίς απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων από όλους και σε όλα τα επίπεδα. Και δεν υπάρχει πλήρης εθνική ανεξαρτησία όταν δεν αντιμετωπίζουμε πρώτα μόνοι μας τα οικονομικά και τα άλλα μεγάλα μας προβλήματα.
Εύχομαι η πολύπλευρη αυτή κρίση που βιώνουμε να οδηγήσει στην αναγέννηση των θεσμών, της οικονομίας, του κράτους και ιδίως της κοινωνίας όπως, 37 χρόνια πριν, μια άλλη, εθνική κρίση οδήγησε -με μέγα αναμφιβόλως εθνικό τίμημα- στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι θυσίες που κάνει τώρα ο ελληνικός λαός δεν επιτρέπεται να πάνε χαμένες».