Με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή αύριο Τρίτη, την ώρα της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί. Μήνυμα Γ. Ραγκούση στους αυτοκινητιστές.
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, αύριο Τρίτη, την ώρα της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, θα ενημερώσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, προγραμματίζουν οι αυτοκινητιστές.
Απόφασή τους είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά με πιο διακριτικό τρόπο, προκειμένου να αποφευχθούν ενέργειες, όπως κλείσιμο δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, για να μη στοιχειοθετηθούν αδικήματα εναντίον τους, όπως η παρακώλυση συγκοινωνιών, μετά και τη σχετική ρητή εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και δεύτερον, για να μην έρθουν σε σύγκρουση με άλλες επαγγελματικές ομάδες, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γ. Ραγκούσης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», καλεί τους αυτοκινητιστές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προσέλθουν σε διάλογο επί της συνολικής πρότασης του υπουργείου. Όπως διαμηνύει ο κ. Ραγκούσης, όταν το υπουργείο γνωστοποιήσει τη συνολική πρόταση και τους κανόνες που θα διέπουν την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, θα δώσει στους ιδιοκτήτες «επαρκή χρόνο προκειμένου να επισημάνουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν και τα σημεία στα οποία διαφωνούν». «Μέχρι τότε», ξεκαθαρίζει, «είναι παντελώς αδικαιολόγητη κάθε μορφή κινητοποίησης και μάλιστα με θύμα το κοινωνικό σύνολο και την τουριστική οικονομία».
«Η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης τι σημαίνει; Αγοραπωλησίες αδειών με μαύρα χρήματα, άρα φοροδιαφυγή σε βάρος των πολιτών», υποστηρίζει σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει: «Τη στιγμή που η μεγάλη μάστιγα για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες είναι η φοροδιαφυγή, το να μην ανοίξει το επάγγελμα σημαίνει ότι ρίχνουμε κι άλλο νερό στον μύλο της, στην πιο προκλητική και επιζήμια εκδοχή της: την παραοικονομία με την σφραγίδα του κράτους».
Προηγήθηκε παρέμβαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης (και πρώην Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων) Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος προέτρεψε τους ιδιοκτήτες ταξί να μην κάνουν στους άλλους ό,τι δεν ήθελαν για τους ίδιους: «Όσο δίκιο και αν νομίζεις ότι έχεις, δεν φτάνεις στο σημείο να στερείς το δίκιο του άλλου. Δεν μπορεί να κάνεις σε κάποιον αυτό που δεν θέλεις να υφίστασαι εσύ», παρατήρησε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι των ταξί δείχνουν αδυναμία και όχι δύναμη, όπως ίσως νομίζουν, όταν δρουν στο όνομα του κλάδου και όχι στο όνομα του συμφέροντος της χώρας, όπως κάνει η κυβέρνηση. Συμβάλλουν στην εθνική καταστροφή, θεωρώντας ότι προωθούν τη δική τους σωτηρία».
Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Παπαδημούλης κάνει λόγο για αιφνίδια και χωρίς επαρκείς εξηγήσεις ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό: α) τι μεσολάβησε κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα και άλλαξε στάση το υπουργείο στους όρους τους κανόνες της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί, β) αν προτίθεται να ανακαλέσει άμεσα τις εξαγγελίες του για τον τρόπο απελευθέρωσης του κλάδου των ταξί και γ) αν προτίθεται να προχωρήσει «σε δημόσιο και ειλικρινή διάλογο με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση ώστε να σταματήσουν οι κοινωνική αντιδράσεις και οι πολύπλευρες αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία».