Την κράτηση επί οκτώ εβδομάδες του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που έχει ομολογήσει ότι είναι υπεύθυνος για τη διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Οτόγια αποφάσισε ο αρμόδιος δικαστής. Ο Μπρέιβικ δήλωσε ότι είχε δύο ομάδες συνεργατών και ότι στόχος των πράξεών του ήταν να σώσει την Ευρώπη από το Ισλάμ.
Την κράτηση επί οκτώ εβδομάδες του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που έχει ομολογήσει ότι είναι υπεύθυνος για τη διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Οτόγια αποφάσισε ο αρμόδιος δικαστής.
Ο Μπρέιβικ δήλωσε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ότι είχε δύο ομάδες συνεργατών. Μέχρι τώρα, υποστήριζε ότι έδρασε μόνος του. Ισχυρίστηκε ότι στόχος των πράξεών του ήταν να σώσει την Ευρώπη από το Ισλάμ.
Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ προσέθεσε ότι κατά τις τέσσερις από τις οκτώ εβδομάδες της κράτησής του ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του.
«Ο κατηγορούμενος έκανε δηλώσεις σήμερα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα, μεταξύ των οποίων το ότι «υπάρχουν δύο ακόμα πυρήνες στην οργάνωσή μας» είπε ο δικαστής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Εξ όσων κατανοεί το δικαστήριο, ο ύποπτος κρίνει ότι έπρεπε να διαπράξει αυτές τις ενέργειες για 'να σώσει τη Νορβηγία και τη δυτική Ευρώπη από, μεταξύ άλλων, τον πολιτιστικό μαρξισμό και μια μουσουλμανική εισβολή» ανέφερε ακόμη ο δικαστής επικαλούμενος τις δηλώσεις του κατηγορουμένου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 32χρονος δήλωσε πως είναι έτοιμο να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Παράλληλα, οι αστυνομικοί ανέφεραν πως δεν μπορεί «να αποκλείσει εντελώς» το ενδεχόμενο ο δράστης να είχε βοήθεια από τρίτους στις επιθέσεις. Σε ό,τι αφορά την αναφορά στις υπηρεσίες ασφαλείας το Μάρτιο ότι ο δράστης είχε αγοράσει μικρή ποσότητα χημικών από πολωνική εταιρεία, η Τζαν Κρίστιανσεν, διευθύντρια της υπηρεσίας ασφαλείας της αστυνομίας, ανέφερε πως το περιστατικό δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να δοθεί συνέχεια.
Ο Μπρέιβικ κατηγορείται για τρομοκρατία, αποσταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργιών της κοινωνίας, πρόκληση τρόμου στον πληθυσμό, κ.ά. Ο δικαστής είπε ότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι διέπραξε τις επιθέσεις αλλά δεν δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες.
Kατά την άφιξη του κατηγορούμενου στο δικαστήριο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι κάποιοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο φώναζαν «καταραμένε προδότη» και χτυπούσαν το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι τον μετέφερε.
«Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους διαδηλωτές που χτυπούσαν το αυτοκίνητο που φέρεται ότι μετέφερε τον Μπρέιβικ.
Στους 76 τελικά οι νεκροί
Εν τω μεταξύ η νορβηγική αστυνομία αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών από τη διπλή επίθεση. Ενώ είχε κάνει λόγο για 93 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα πως ο αριθμός του διαμορφώεται σε 76, επικαλούμενη δυσκολίες που υπήρχαν στη συγκέντρωση πληροφοριών για τα θύματα στο νησί Οτόγια.
Την ίδια ώρα, η Νορβηγία συνεχίζει να πενθεί για τα θύματα των επιθέσεων. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο λιμάνι στο κέντρο του Όσλο για να τιμήσουν τους νεκρούς. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν ως τριαντάφυλλα στο χέρι. Οι δρόμοι είχαν κλείσει για τα οχήματα και ένα μεγάλο πλήθος συνέρεε στους χώρους της συγκέντρωσης.
«Θα έπρεπε να έχει αυτοκτονήσει»
Σε νέες δηλώσεις του ο πατέρας του δράστη σημείωσε πως ο γιος του θα έπρεπε να έχει αυτοκτονήσει παρά να σκοτώσει άλλους ανθρώπους.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο Γενς Μπρέιβικ, πρώην διπλωμάτης, ο οποίος δεν είχε σχέσεις με το γιο του τα τελευταία 15 χρόνια, ανέφερε ακόμη πως δεν θα ξαναέχει επαφή με το παιδί του.
«Η Νορβηγία θα αλλάξει»
Από την πλευρά του ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Γιενς Στόλτεμπεργκ παραδέχτηκε ότι η Νορβηγία θα αλλάξει για πάντα μετά τις επιθέσεις, διαβεβαιώνοντας όμως ότι η χώρα του θα παραμείνει προσηλωμένη στις αξίες της διαφάνειας και της δημοκρατίας.
Μιλώντας από την επίσημη κατοικία του, ο Στόλτεμπέργκ δήλωσε ότι η Νορβηγία δεν ήταν προετοιμασμένη να είναι θύμα πράξεων τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί μια τέτοια βία.
«Η Νορβηγία είναι μια χώρα όπου ο καθένας αισθάνεται κοντά στον άλλο και ποτέ δεν είχαμε βιώσει ένα τέτοιο γεγονός στο παρελθόν. Πρέπει να ανατρέξουμε στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο για να βρούμε μια πράξη βίας παρόμοια με εκείνη της Παρασκευής» σημείωσε.
«Έτσι, οι Νορβηγοί βρίσκονται σε πένθος, είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Αλλά θα δούμε, επίσης, μια ενωμένη Νορβηγία, όπου οι άνθρωποι συμπαρίστανται και φροντίζουν ο ένας τον άλλον» πρόσθεσε.