«Οι Τραγικοί Μύθοι Σήμερα» είναι το θέμα του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας που διοργανώνεται από τις 25 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσης του αρχαίου δράματος με την σύγχρονη πραγματικότητα.
«Οι Τραγικοί Μύθοι Σήμερα» είναι το θέμα του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας που διοργανώνεται από τις 25 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσης του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη και «Σκηνοβάτες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και Σταμάτη Φασουλή αντίστοιχα, η «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ μετά από παραγγελία του ΠΟΔΑ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Πέρσες» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά και «Κρήτες» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ζαμπουλάκη. Ειδικά για τους Κρήτες πρέπει να τονίσουμε πως τα σωζόμενα αποσπάσματα της άγνωστης τραγωδίας του Ευριπίδη θα παιχτούν σε παγκόσμια πρώτη. Ακόμη η παράσταση «Δυτικά Βήματα. Στα βήματα της Ιεράς Οδού» από την Ομάδα Συν + Εργασία καθώς και μία θεατρική διαδρομή, ξενάγηση «Ιερά οδός 2» από την Ιωάννα Ρεμεδιάκη.
Επίσης, στο φεστιβάλ θα προβληθούν κινηματογραφικές ταινίες σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα οργανωθεί σεμινάριο υποκριτικής τεχνικής αρχαίας τραγωδίας και μεγάλη έκθεση προσωπείων του Θάνου Βόβολη, καθώς και συναυλία με την Αλίκη Καγιαλόγλου με τραγούδια Ελλήνων συνθετών ειδικά γραμμένα για παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας. Το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα διήμερο Συμπόσιο θεωρητικού προβληματισμού που θα αφορά στη σχέση του σημερινού θεατή αλλά και του σημερινού καλλιτέχνη με το αρχαίο κείμενο και τον τραγικό μύθο, το οποίο θα διοργανωθεί με τη συνεργασία του Τμήματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτο Θεάτρου.
Παράλληλα με τις κυρίως εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα υπάρχουν παραστάσεις από δραματικές σχολές, καθώς και παραστάσεις στους δρόμους της Αθήνας.
Με το φεστιβάλ συνεργάζεται και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, διοργανώνοντας παραστάσεις από μαθητικούς θιάσους καθώς και σεμινάριο-συζήτηση με τους μαθητές.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο του Αττικού Άλσους, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, Η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ είναι του Γιάννη Μαργαρίτη.
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 21.00 στον εξωτερικό χώρο του Καλλιμάρμαρου με την παράσταση «Προμηθέας» από το Θέατρο Δρόμου HELIX.
Πληροφορίες
Διάρκεια από τις 25 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου