Κόσμος
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 14:16

«Παρανοϊκός» ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι κατά πάσα πιθανότητα «παρανοϊκός», δήλωσε ο συνήγορός του. Πρόσθεσε ότι ο πελάτης του ισχυρίζεται ότι ανήκει σε αντι-ισλαμικό δίκτυο που έχει δύο πυρήνες στη Νορβηγία και αρκετούς στο εξωτερικό και ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών στη διάρκεια των επιθέσεων.

Ο φερόμενος ως δράστης των επιθέσεων στη Νορβηγία Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι κατά πάσα πιθανότητα «παρανοϊκός», δήλωσε ο συνήγορός του.

«Όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παρανοϊκός», δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο πελάτης του θα επικαλεστεί το ελαφρυντικό της παράνοιας στη δίκη.

Ο συνήγορος του κρατούμενου, που έχει ομολογήσει ότι είναι υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο και τις εκτελέσεις στο νησί Οτόγια, ισχυρίζεται ότι ανήκει σε αντι-ισλαμικό δίκτυο που έχει δύο πυρήνες στη Νορβηγία και αρκετούς στο εξωτερικό. Η νορβηγική αστυνομία αμφισβητεί παρόμοιες δηλώσεις στη χθεσινή του κατάθεση.

«Κάνει λόγο για δύο πυρήνες στη Νορβηγία, αλλά αρκετούς πυρήνες στο εξωτερικό», είπε ο Λίπσταντ.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τον τρόπο σκέψης του, ο Λίπσταντ είπε: «Λέει πώς λυπάται που έπρεπε να το κάνει, αλλά είναι απαραίτητο. Μισεί όλες τις ιδέες της Δύσης και τις αξίες της δημοκρατίας… πιστεύει ότι αυτή είναι η αρχή ενός πολέμου που θα διαρκέσει 60 χρόνια».

«Θεωρεί το εαυτό του πολεμιστή. Αρχίζει αυτόν τον πόλεμο και νιώθει κάποιου είδους υπερηφάνεια γι' αυτό», είπε ο Λίπσταντ.

Πρόσθεσε ότι είχε κάνει χρήση «κάποιου είδους ναρκωτικών» πριν το έγκλημα για να τον κρατήσει δυνατό, ενώ δηλώνει έκπληκτος που δεν σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιθέσεων ή κατά τη μετάβασή του στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Ο Λίπσταντ, που είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος που ήταν και ο στόχος των επιθέσεων του Μπρέιβικ, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από συνήγορός του εάν ο πελάτης του δεν δεχθεί να υποβληθεί σε ψυχολογικά τεστ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o δικηγόρος τόνισε πως ο κρατούμενος μπορεί να είναι αντίθετος στην ιδέα να δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας, καθώς πιστεύει ότι είναι «ο μόνος που καταλαβαίνει την αλήθεια».

Εν τω μεταξύ, η νορβηγική αστυνομία επρόκειτο να αρχίσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο μακελειό. Τα ονόματα, η ηλικία και η διεύθυνση κατοικίας των νεκρών που έχουν επισήμως αναγνωριστεί και οι συγγενείς τους έχουν ήδη ενημερωθεί για το θάνατό τους θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα www.politi.no, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Σβάινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου.

Ερευνα και στη Βρετανία

Παράλληλα η βρετανική αστυνομία διερευνά την ύπαρξη πιθανών δεσμών ανάμεσα στον κατηγορούμενο για τις επιθέσεις στη Νορβηγία Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ και ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Βρετανία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων που δημοσίευσε λίγο πριν από τις δύο επιθέσεις της Παρασκευής, ο Μπράιβικ δηλώνει ότι μυήθηκε στις ριζοσπαστικές ιδέες από δύο Βρετανούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές σε μια συνάντηση στη Βρετανία το 2002.

Ο Κάμερον προσέθεσε ότι δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες καθώς τώρα διεξάγεται η έρευνα για τη δήλωση αυτή του Μπράιβικ, αλλά σημείωσε ότι οι βρετανικές αρχές την έχουν λάβει «εξαιρετικά σοβαρά» υπόψη τους.

Εξάλλου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επιβεβαίωσε ότι αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας βοηθάει τους Νορβηγούς στην έρευνά τους.