Κόσμος
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 15:30

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στη Συρία

Πάνω από 100 είναι οι νεκροί στη Συρία από τις αιματηρές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε σήμερα ο στρατός προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Ασαντ. Mόνο στην πόλη Χάμα τα θύματα υπολογίζονται σε 95.

Πάνω από 100 είναι οι νεκροί στη Συρία από τις αιματηρές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε σήμερα ο στρατός προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμάρ Κουράμπι, μόνο στην πόλη Χάμα τα θύματα ανέρχονται σε 95. Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώθηκαν σήμερα 121 άνθρωποι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση στη Χάμα και άνοιξαν πυρ στους πολίτες, σκοτώνοντας 95», είπε ο Κουράμπι, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο όπου μέχρι στιγμής έχει καταγράψει τα ονόματα 62 θυμάτων.

Όπως σημείωσε, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντέιρ Έζορ, 6 στο Χαράκ και ένας στο Μπουκάμαλ.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Χάμα, όπου τα ξημερώματα εισέβαλαν άρματα μάχης, το κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι δεκάδες ένοπλοι έχουν ανέβει σε στέγες κτιρίων στη Χάμα και «πυροβολούν για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένοπλες ομάδες πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα, προκάλεσαν ζημιές σε κρατικά κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες, έστησαν οδοφράγματα και καίνε λάστιχα στις εισόδους και στους δρόμους της πόλης. Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο, οι ομάδες αυτές είναι οπλισμένες με πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες.

«Οι μονάδες του στρατού απομακρύνουν τα οδοφράγματα που έστησαν οι ένοπλες οργανώσεις στην είσοδο της πόλης», προσθέτει το SANA.

Επίσης, τουλάχιστον 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν βόμβες με καρφιά εναντίον διαδηλωτών στο προάστιο Χαράστα της Δαμασκού.

Στην περιοχή έχει παραταχθεί η Τέταρτη Μεραρχία του στρατού με στόχο να καταπνίξει το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με δύο κατοίκους.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από πηγές της αντιπολίτευσης, οι συριακές δυνάμεις συνέλαβαν τον σεΐχη Ναουάφ αλ-Μπασίρ, τον αρχηγό της φυλής Μπακάρα στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ και εκ των ηγετικών στελεχών του κινήματος κατά του προέδρου της Συρίας.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η σύλληψη του Μπασίρ από πράκτορες της μυστικής αστυνομίας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στη συνοικία Έιν Κιρς της Δαμασκού.

Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του ο Μπασίρ είχε δηλώσει στο Reuters ότι αγωνίζεται για να σταματήσει την ένοπλη αντίσταση στη στρατιωτική επίθεση που δέχεται η πρωτεύουσα του Ντέιρ αλ-Ζορ και να πείσει τους κατοίκους να υιοθετήσουν ειρηνικές μεθόδους απέναντι στις δολοφονίες από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Διεθνείς αντιδράσεις για τις βιαιότητες

Τον αποτροπιασμό του για τις βιαιότητες του συριακού στρατού εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Χάμα εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με άλλους για να απομονώσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Χάμα είναι τρομακτικές και δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του συριακού καθεστώτος», αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

«Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ασαντ έδειξε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να απαντήσει στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού», επισημαίνει ο Ομπάμα, ενώ προσθέτει ότι οι Σύροι διαδηλωτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλάι τους.

«Η Συρία θα είναι ένα καλύτερο μέρος όταν προχωρήσει η δημοκρατική μετάβαση», υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση που ασκούν στο συριακό καθεστώς και να συνεργάζονται με άλλους από όλο τον κόσμο ώστε να απομονώσουμε το καθεστώς του Ασαντ και να υποστηρίξουμε τον συριακό λαό», κατέληξε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ κατήγγειλε «το μακελειό» που διέπραξε το συριακό καθεστώς στη Χάμα και ζήτησε από τη Δαμασκό να προχωρήσει στη μεταβίβαση της εξουσίας.

«Καταδικάζω τη στρατιωτική επέμβαση στη Χάμα και σε άλλες πόλεις (...) Το μακελειό πρέπει να σταματήσει τώρα και το καθεστώς πρέπει να ξεκινήσει τη μεταβίβαση της εξουσίας», αναφέρει ο Μπούρζεκ σε ανακοίνωσή του.

«Η χρήση βαρέων όπλων και η δολοφονία αθώων πολιτών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Το συριακό καθεστώς και ο στρατός πρέπει να το καταλάβουν», υπογραμμίζει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο