Κόσμος
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 17:38

Πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά εγκλήματα ζητούν οι Νορβηγοί

Πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά εγκλήματα ζητούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι Νορβηγοί μετά το διπλό μακελειό της 22ας Ιουλίου στο κέντρο του Όσλο και στο νησί Οτόγια που προκάλεσε το θάνατο συνολικά 77 ανθρώπων.

Πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά εγκλήματα ζητούν οι Νορβηγοί μετά το διπλό μακελειό της 22ας Ιουλίου που προκάλεσε το θάνατο συνολικά 77 ανθρώπων, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, στην οποία πήραν μέρος 1.283 άνθρωποι και διενεργήθηκε έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις στο κέντρο του Όσλο και στο νησί Οτόγια, το 65,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ποινές που επιβάλλονται είναι "πολύ μικρές" και μόνο το 23,8% δήλωσε ότι είναι οι αρμόζουσες, σύμφωνα με την εφημερίδα Verdens Gang.

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο 32χρονος δράστης του διπλού μακελειού, κατηγορείται για τρομοκρατία, έγκλημα το οποίο επισύρει ποινή κάθειρξης έως 21 χρόνια. Ενδέχεται επίσης να του επιβληθούν διαδοχικές πενταετείς ποινές προστατευτικής επιτήρησης, ενώ κάποιοι έχουν ζητήσει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ώστε να μπορεί να καταδικαστεί σε έως και 30 χρόνια κάθειρξη.

Ο υπουργός δικαιοσύνης της Νορβηγίας Κνουτ Στόρμπεργκετ δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν εκπλήσσεται από τις εκκλήσεις για αυστηρότερους νόμους. «Πρέπει να ακούσουμε, να το συζητήσουμε, αλλά να μην καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα (...) είναι σημαντικό οι πολιτικές να μην διαμορφώνονται σε κατάσταση πανικού», ανέφερε.