Ενέκρινε και η αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου, εξαλείφοντας την απειλή κήρυξης στάσης πληρωμών στο αμερικανικό χρέος. Ακολούθησε αμέσως η κύρωση της συμβιβαστικής συμφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων από τον Αμερικανό πρόεδρο. Στο ΑΑΑ διατηρεί την αξιολόγησή της η Fitch.
Ενέκρινε και η αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου με 74 ψήφους υπέρ και 26 κατά, εξαλείφοντας την απειλή της κήρυξης στάσης πληρωμών στο αμερικανικό χρέος. Ακολούθησε αμέσως η κύρωση της συμβιβαστικής συμφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Σε δηλώσεις του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία ο Ομπάμα σημείωσε μεταξύ άλλων πως η συμφωνία για το χρέος είναι ένα «σπουδαίο πρώτο βήμα», προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί και τα δύο κόμματα να εργαστούν με στόχο την κατάρτιση ενός μεγαλύτερου σχεδίου.
Στη δήλωσή του από το Ρόουζ Γκάρντεν στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι προσβλέπει πλέον σε μια φορολογική μεταρρύθμιση, που θα προέλθει από διακομματικές διαπραγματεύσεις, με μία ισορροπημένη προσέγγιση στο θέμα αυτό.
Εξάλλου αναγνώρισε ότι ο διάλογος για το δανεισμό των ΗΠΑ απετέλεσε τροχοπέδη για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Επισήμανε παράλληλα ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθυστερεί εξ αιτίας πρωτόγνωρων προβλημάτων, όπως είναι ο σεισμός στην Ιαπωνία την 11η Μαρτίου.
Τέλος κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ανανεώσουν τα ευεργετήματα για την ανεργία και να ασχοληθούν με εκκρεμείς διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (Νότια Κορέα, Παναμάς, Κολομβία).
Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο κομμάτων αποτελεί προσωρινή λύση για τους αναλυτές, που κρίνουν ότι δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα, που οδηγούν σε τόσο υψηλά επίπεδα δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Τι προβλέπεται
Η συμφωνία θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ομπάμα να αυξήσει το όριο κρατικού χρέους τουλάχιστον κατά 2,1 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 2,4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι περικοπές είναι σχετικά ήπιες, ώστε να προστατευθεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Οι δαπάνες για το δημοσιονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου θα είναι μειωμένες μόλις κατά έξι δισ. δολάρια, παραμένοντας πάνω από το ένα τρισ. δολάρια.
Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα τη σύσταση 12μελούς επιτροπής -που θα αποτελείται από ισάριθμα μέλη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών- και θα αναλάβει την ανεύρεση τρόπων για την εξοικονόμηση 1,5 τρισ. δολαρίων επιπλέον. Οι Ρεπουμπλικανοί επέμεναν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές δαπανών προτού δώσουν την έγκρισή τους για αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού, μετατρέποντας μια συνηθισμένη διαδικασία σε ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που θα μπορούσε να στερήσει στις ΗΠΑ την αξιολόγηση ΑΑΑ, βυθίζοντας την αμερικανική οικονομία σε νέα φάση ύφεσης, με ευρύτερες συνέπειες και για τις υπόλοιπες οικονομίες ανά τον κόσμο.
Διατηρεί στο ΑΑΑ την αξιολόγησή της η Fitch
Μετά την τελική έγκριση του νομοσχεδίου, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε ότι η συμβιβαστική λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών συνάδει με τη διατήρηση της εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στη βαθμίδα AAA.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών ως «καλό νέο, για την αμερικανική, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», συγχρόνως όμως ζήτησε δημόσια απ την αμερικανική κυβέρνηση «να συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα».
«Η πρόκληση για τους πολιτικούς υπεύθυνους είναι, πλέον, να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο επανεξισορρόπησης του κρατικού προϋπολογισμού, που να περιλαμβάνει σαφείς στόχους και για το έλλειμμα και για το χρέος του κράτους -σε μια βάση μεσοπρόθεσμη» ανέφερε.
Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε ακόμη από την αμερικανική κυβέρνηση, «να εξοικονομηθούν πόροι στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και να υπάρξουν νέα φορολογικά έσοδα».
Πτώση άνω του 2% στη Wall Street
Σημαντική πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω της ανησυχίας που εκφράζουν οι επενδυτές για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, παρά την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.
Συγεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 265,87 μονάδες ή 2,19% και έκλεισε κάτω από το όριο των 12.000 μονάδων, στις 11.866,62 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τα μέσα Μαρτίου. Επιπλέον, αυτή ήταν η όγδοη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από τον Οκτώβριο του 2008, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης.
Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq τερμάτισε στις 2.669,24 μονάδες χάνοντας 75,37 μονάδες ή 2,75% ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 διαμορφώθηκε στις 1.254,05 μονάδες, με απώλειες 32,89 μονάδων ή 2,56%.
«Βρέθηκε μια συμφωνία για να αυξηθεί το όριο του κρατικού δανεισμού των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τους με AAA ο κίνδυνος να γίνει στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Έγινε ένα θετικό βήμα» αναφέρει η Fitch στην ανακοίνωσή της.