Πολιτική
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2011 22:41

Γ. Παπακωνσταντίνου: Συμβατές με το Σύνταγμα οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Την αισιοδοξία του ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν θα προσκρούσουν στην νομολογία του ΣτΕ, καθώς, όπως ανέφερε, χαρακτηρίζονται από σειρά «σημείων» που δημιουργούν ένα συνταγματικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την αισιοδοξία του ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν θα προσκρούσουν στην νομολογία του ΣτΕ, καθώς, όπως ανέφερε, χαρακτηρίζονται από σειρά «σημείων» που δημιουργούν ένα συνταγματικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το νομοσχέδιο για την «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου κ.ά.» εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ΛΑΟΣ να το ψηφίζουν επί της αρχής και τα κόμματα της Αριστεράς να τοποθετούνται αρνητικά.

Παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μια οργανωμένη παρέμβαση με κανόνες σε ένα ιδιαίτερα δυσεπίλυτο θέμα.

Απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε εγγυήσεις ότι οι ρυθμίσεις δεν θα αντικρούουν στο ΣτΕ αλλιώς είπε πως πρέπει να καθυστερήσει λίγο το νομοθέτημα για να «ξαναζυμωθεί» ώστε να αποτραπούν τέτοιου είδους προβλήματα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι διατάξεις είναι συμβατές με το Σύνταγμα.

Σχετικά με τις αναφορές περί εισπρακτικής ρύθμισης επισήμανε μεν πως δεν απεμπολείται το δημοσιονομικό όφελος από αυτή, ωστόσο σημείωσε ότι κεντρικό στοιχείο της πρόβλεψης αποτελεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, ενώ συμφώνησε με το πρώτο σκέλος του νομοθετήματος που αφορά την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης επισήμανε ότι η διάταξη για τα αυθαίρετα δεν αντέχει σε περιβαλλοντική κριτική καθώς είναι ένα οικονομικό μέτρο - στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας - στο οποίο όμως έχουν γίνει προσπάθειες περιβαλλοντικής εναρμόνισης.

Ζήτησε ωστόσο να αυξηθούν τα πρόστιμα - με εξαίρεση εκείνους που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ενώ υποστήριξε ότι «για να αποφύγουμε μια δεύτερη γενιά πρέπει να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, μαζί με τις θετικές ρυθμίσεις και της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών και του Σώματος Ελεγκτών Δόμησης».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής του το νομοθέτημα. Εξέφρασε πλήρη συμφωνία με το μέρος εκείνο του νομοσχεδίου που αφορά την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ δήλωσε τον έντονο προβληματισμό της ΝΔ για την συμβατότητα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα με την νομολογία του ΣτΕ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η ειδική αγορήτρια Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο με το αιτιολογικό ότι «συνδυάζει το πολλαπλό «χαράτσωμα» της λαϊκής οικογένειας και παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο».

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ με τον ειδικό αγορητή Αλ. Χρυσανθακόπουλο να κάνει ιδιαίτερη θετική αναφορά στις διατάξεις για τις διαδικασίες αδειοδότησης αλλά να εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα.

Από το ΣΥΡΙΖΑ η ειδική αγορήτρια Ηρώ Διώτη δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοθέτημα τονίζοντας πως πρόκειται για εισπρακτικού χαρακτήρα ρύθμιση για τα αυθαίρετα η οποία δεν είναι τακτοποίηση αλλά προσπάθεια παράνομης νομιμοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ