Κόσμος
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 10:33

Aίγυπτος: Αρχισε η δίκη του Μπουμπάρακ

Στην Αστυνομική Ακαδημία του Καΐρου άρχισε η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για διαφθορά και για το θάνατο πολιτών κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα, κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκε. Πρόκειται για το πρώτο Αραβα ηγέτη που παρουσιάζεται ενώπιον δικαστηρίου από την έναρξη των αναταραχών στην περιοχή.

Στην Αστυνομική Ακαδημία του Καΐρου άρχισε η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για διαφθορά και για το θάνατο πολιτών κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του. Πρόκειται για το πρώτο Αραβα ηγέτη που παρουσιάζεται ενώπιον δικαστηρίου από την έναρξη των αναταραχών στην περιοχή.

Ο πρώην πρόεδρος εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ξαπλωμένος σε κρεβάτι και αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Ο δικηγόρος του επιμένει ότι είναι πολύ άρρωστος για να δικαστεί. Εάν βρεθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι «ο Μουμπάρακ είχε την πρόθεση να σκοτώσει διαδηλωτές σε διάφορες επαρχίες» στις οποίες πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε επίσης ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι να γίνει χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Νωρίτερα το πρωί, ο Μουμπάρακ αποχώρησε με ασθενοφόρο από το Σαρμ ελ-Σέιχ όπου νοσηλευόταν και μεταφέρθηκε με αεροσκάφος σε στρατιωτική βάση στο Κάιρο από όπου παρελήφθη με ελικόπτερο για να φτάσει στην Αστυνομική Ακαδημία όπου θα λάβει χώρα η δίκη του.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου δικάζεται μαζί με τους δύο γιος του Γκαμάλ και Αλάα, οι οποίο επίσης αρνήθηκαν τις κατηγορίες, καθώς και με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Αντλί και έξι πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ένα ειδικό κλουβί έχει κατασκευαστεί στην αίθουσα της δίκης για τους κατηγορούμενους, ενώ 600 άτομα παρακολουθούν τη δίκη.

Περίπου 3.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη έξω από το κτήριο της Αστυνομικής Ακαδημίας, όπου νωρίτερα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων υποστηρικτών και αντιπάλων του πρώην προέδρου. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας επενέβησαν για να χωρίσουν τους διαδηλωτές.

Ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου παραιτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 850 άνθρωποι.

Τον τελευταίο μήνα, νέες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην πλατεία από πολίτες που διαμαρτύρονται για τους αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν σε αξιωματούχους του προηγούμενου καθεστώτος.