Κόσμος
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 12:56

Συρία: Αρματα μάχης κατέλαβαν πλατεία στη Χάμα

Συριακά άρματα μάχης κατέλαβαν την κεντρική πλατεία Ορόντες στη Χάμα μετά από σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης, σύμφωνα με κατοίκους που επικαλείται το Reuters.

Συριακά άρματα μάχης κατέλαβαν την κεντρική πλατεία Ορόντες στη Χάμα μετά από σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης, σύμφωνα με κατοίκους που επικαλείται το Reuters.

«Όλες οι επικοινωνίες έχουν κοπεί. Το καθεστώς χρησιμοποιεί το γεγονός ότι η προσοχή των ΜΜΕ είναι στραμμένη στη δίκη του Μουμπάρακ για να αποτελειώσει τη Χάμα», δήλωσε κάτοικος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πρόσθεσε ότι ο βομβαρδισμός επικεντρώθηκε στην περιοχή αλ-Χαντέρ,μεγάλα τμήματα της οποίας είχαν καταστραφεί σε επίθεση του στρατού το 1982 στη Χάμα, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Η πλατεία ήταν η τοποθεσία όπου πραγματοποιήθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ από την έναρξη των αναταραχών πριν από πέντε μήνες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ράμι Αμπντελ Ραχμάν του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Γαλλικό Πρακτορείο, άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει πολλές πόλεις της χώρας.

«Περίπου εκατό άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς στρατευμάτων βρίσκονται στο δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της Χάμα και περίπου διακόσια κοντά στη Ντέιρ αλ Ζορ».

Σύμφωνα με τον ίδιο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Ράκα, στη βόρεια Συρία, και ακόμη ένας στην παραθαλάσσια πόλη Τζάμπλεχ.

Από τη μεριά του το επίσημο πρακτορείο Sana κατηγορεί «ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες» για τα βίαια επεισόδια στη Χάμα, ενώ δικαιολογεί την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού.

«Καλούμε τους πολίτες να αγνοήσουν τις φήμες και επιβεβαιώνουμε ότι ο στρατός εργάζεται για την αποκατάσταση της τάξης στις πόλεις όπου δρουν αυτές οι συμμορίες», επισημαίνει το Sana.