Κόσμος
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 17:24

Αίγυπτος: Αθώος δήλωσε ο Μουμπάρακ

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για διαφθορά και για το θάνατο πολιτών στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του στο Κάιρο.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για διαφθορά και για το θάνατο πολιτών στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του στο Κάιρο.

Ο Μουμπάρακ παρέστη στη δίκη ξαπλωμένος σε κρεβάτι μέσα στο ειδικό κλουβί που έχει κατασκευαστεί στην αίθουσα της Αστυνομικής Ακαδημίας όπου πραγματοποιείται η δίκη. Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου παρουσιάστηκε μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους: τους δύο γιος του Γκαμάλ και Αλάα, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Αντλί και έξι πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Πρόκειται για το πρώτο Αραβα ηγέτη που παρουσιάζεται ενώπιον δικαστηρίου από την έναρξη των αναταραχών στην περιοχή. Εάν βρεθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι «ο Μουμπάρακ είχε την πρόθεση να σκοτώσει διαδηλωτές σε διάφορες επαρχίες» στις οποίες πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε επίσης ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι να γίνει χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Δικηγόρος των οικογενειών των διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ διέταξε τον ελ Αντλι να τους σκοτώσει και ζήτησε την εκτέλεση και του πρώην υπουργού.

Η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και των δύο γιων του θα συνεχιστεί στις 15 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αχμεντ Ρεφάατ ο οποίος διέταξε να μεταφερθεί ο πρώην πρόεδρος σε νοσοκομείο κοντά στο Κάιρο.

Ο δικαστής καθόρισε ότι ο Μουμπάρακ θα νοσηλευτεί φρουρούμενος στο Διεθνές Ιατρικό Κέντρο που βρίσκεται κοντά στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Συμφώνησε επίσης με το αίτημα της υπεράσπισης να παρακολουθεί τον πρώην πρόεδρο ένας ογκολόγος «κάθε φορά που θα απαιτείται κάτι τέτοιο».

Η δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλι και των έξι υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας που κατηγορούνται για δολοφονίες πολιτών στα επεισόδια του Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά αύριο.

Ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου παραιτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 850 άνθρωποι.