Κόσμος
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 21:41

Καταδικαστικό κείμενο κατά της Συρίας από το ΣΑ του ΟΗΕ

Σε καταδικαστικό για τη συριακή κυβέρνηση κείμενο (μη δεσμευτικού χαρακτήρα) κατέληξε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από διαβουλεύσεις 72 ωρών.

Σε καταδικαστικό για τη συριακή κυβέρνηση κείμενο (μη δεσμευτικού χαρακτήρα) κατέληξε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από διαβουλεύσεις 72 ωρών.

Σε αυτό στηλιτεύεται η φονική καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα και η συριακή κυβέρνηση προσκαλείται «να επιδείξει στο μέλλον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το κείμενο αυτό προσυπέγραψε και ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο Λίβανος, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαχώρισε τη θέση του από το κείμενο των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη Συρία. Λιβανέζος διπλωμάτης του ΟΗΕ τόνισε ότι το κείμενο ότι δεν θα βοηθήσει να δοθεί τέλος στην κρίση.

O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ χαιρέτισε «τη στροφή στην στάση της διεθνούς κοινότητας».

Αρματα μάχης στην Χάμα

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες συριακά τεθωρακισμένα άρματα μάχης κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο πληθυσμός διαδηλώνει μήνες τώρα κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Πιο αναλυτικά, τα συριακά τεθωρακισμένα άρματα μάχης έχουν παραταχθεί στην πόλη Χάμα, 210 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, αλλά και πέριξ της γειτονικής Ντέιρ Εζόρ στον ανατολικό τομέα. Σε όλη αυτήν την περιοχή, οι αρχές έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία του διαδίκτυου, αλλά και τις τηλεφωνικές συνδέσεις.

Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία απεικονίζεται η ρίψη δύο πτωμάτων σε ένα ποταμό. Υποστήριξε ότι πρόκειται για πτώματα μελών των Σωμάτων ασφαλείας, που ρίχνουν στον ποταμό διαδηλωτές οι οποίοι, όμως, διαψεύδουν, τονίζοντας ότι «αυτά είναι στην πραγματικότητα πτώματα διαδηλωτών».

ΗΠΑ: Αιτία της αστάθειας ο Ασαντ

Τρόπους για να αυξήσει την πίεση στη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει τις βιαιότητες κατά αμάχων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, αναζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Συρία θα είναι ένα καλύτερο μέρος, χωρίς τον πρόεδρο Ασαντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Τον θεωρούμε ως την αιτία της αστάθειας στη Συρία» πρόσθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.