Σε επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Συρία συμφώνησαν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέφυγαν όμως να συμπεριλάβουν σε αυτές την πετρελαϊκή βιομηχανία και τις τράπεζες.
Σε επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Συρία συμφώνησαν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέφυγαν όμως να συμπεριλάβουν σε αυτές την πετρελαϊκή βιομηχανία και τις τράπεζες, παρά τις δηλώσεις των αντικαθεστωτικών ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εμποδίσουν την εισροή των πόρων που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για να καταπνίξει την εξέγερση.
Αξιωματούχοι και πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν στη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να προστεθούν περισσότερα ονόματα στον κατάλογο των κυρώσεων που ήδη περιλαμβάνουν τον Ασαντ και 34 ακόμη συνεργάτες του και εταιρείες που συνδέονται με την καταστολή των κινητοποιήσεων.
Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά δεν κατέληξαν σε επίσημη απόφαση.
Εν τω μεταξύ η Γερμανία θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να στείλει έναν ειδικό απεσταλμένο στη Συρία για να αυξήσει την πίεση στη Δαμασκό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, θα προσθέσει κύρος στην χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία καταδίκασε την καταστολή των κινητοποιήσεων στη Συρία.
«Μαζί με τους εταίρους μας θα ζητήσω από τον ΟΗΕ να ορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία ο οποίος θα ξεκινήσει να εργάζεται αμέσως και θα μεταφέρει το ξεκάθαρο μήνυμα της διεθνούς κοινότητας στη Δαμασκό και θα προσθέσει κύρος στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», επισήμανε ο Βεστερβέλε σε ανακοίνωσή του.