Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια διαδηλώσεων σήμερα, πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια διαδηλώσεων σήμερα, πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, και ενώ ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Χάμα, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Διαδηλώσεις πραγματοποιούντα εξάλλου και σε άλλες πόλεις της Συρίας. «Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους στη Ντέιρ αλ Ζορ (ανατολικά), τη Ντεράα (νότια) και την Καμέχλι (βορειοανατολικά) για να υποστηρίξουν τη Χάμα παρά την έντονη ζέστη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελ Καρίμ Ριχάουι της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Μπενς, στην επαρχία Ιντλέμπ ζητώντας την πτώση του καθεστώτος και για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη Χάμα και τη Ντέιρ αλ Ζορ», δήλωσε από ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας έκαναν και σήμερα έκκληση, όπως κάθε Παρασκευή, στη σελίδα του Facebook «Συριακή Επανάσταση 2011» για την κινητοποίηση του κόσμου, ενώ απευθυνόμενοι στη διεθνή κοινότητα εξέφρασαν το ερώτημα: «Ο θεός είναι μαζί μας. Εσείς;».
Η Χάμα, όπου την προηγούμενη Κυριακή εισέβαλε ο στρατός, εξακολουθεί να είναι απομονωμένη, καθώς οι αρχές έχουν διακόψει κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο για να καταπολεμήσουν τις «ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες», στις οποίες αποδίδουν τα βίαια επεισόδια. Αρματα μάχης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη για έκτη ημέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Έκκληση για τερματισμό της βίας
Την ίδια στιγμή, επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν υπερβολική βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, η οποία έχει οδηγήσει σε δολοφονίες και άλλα εγκλήματα που τιμωρούνται από τους διεθνείς νόμους.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ανεξάρτητοι ειδικοί ζητούν από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων καθώς και την «αλόγιστη χρήση βαρέων όπλων» και να προχωρήσει σε εθνικό διάλογο.
«Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε αναφορές για συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, ισχυρισμούς για βασανισμούς, εξαφανίσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών, για τη στόχευση ακτιβιστών και αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας της ειρηνικής συγκέντρωσης και έκφρασης», αναφέρουν οι ειδικοί του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχουν συνεχείς αναφορές για επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον πολιτών και προειδοποίησαν ότι οι υπεύθυνοι γι' αυτές τις πράξεις θα τιμωρηθούν με βάση τους διεθνείς νόμους.
«Η αλόγιστη χρήση βαρέων όπλων εναντίον των διαδηλωτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Κανένα κράτος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις του εναντίον του άμαχου πληθυσμού ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν», υπογράμμισε ο Κρίστοφ Χέινς, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τις αυθαίρετες εκτελέσεις.
Εξάλλου, χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τις συριακές ένοπλες δυνάμεις για το θάνατο 2.000 ανθρώπων από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το Μάρτιο.
«Είδαμε το καθεστώς Ασαντ να συνεχίζει και να κλιμακώνει την επίθεσή του εναντίον του ίδιου του λαού του αυτή την εβδομάδα. Νομίζουμε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων όλων των ηλικιών», όπως είπε.