Κόσμος
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2011 09:00

Αμερικανική έκκληση στην Αγκυρα για άσκηση πιέσεων στη Δαμασκό

Την άσκηση πιέσεων στη Δαμασκό προκειμένου να σταματήσει η αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών δυνάμεων, ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου που μεταβαίνει την Τρίτη στη Συρία. Νέα έκκληση από Μπαν Κι Μουν.

Την άσκηση πιέσεων στη Δαμασκό προκειμένου να σταματήσει η αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών δυνάμεων, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Όπως έγινε γνωστό, σε τηλεφωνική της επικοινωνία τις πρώτες πρωινές σήμερα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία και στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η στρατιωτική καταστολή κατά των διαφωνούντων.

«Η υπουργός Κλίντον συζήτησε την αμερικανική θέση σύμφωνα με την οποία η Συρία πρέπει αμέσως να στείλει τους στρατιώτες της πίσω στους στρατώνες τους και να ελευθερώσει όλους τους φυλακισμένους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, και πρόσθεσε ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό της «να διαβιβάσει τα μηνύματα αυτά στη συριακή κυβέρνηση», ενώ «επανέλαβε επίσης την αμερικανική στήριξη προς μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί την Τρίτη στη Συρία για να διαβιβάσει «με αποφασιστικότητα» στο καθεστώς της Δαμασκού τα «μηνύματα» της Αγκυρας, η υπομονή της οποίας έχει εξαντληθεί.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης στη Συρία τουλάχιστον 1.600 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 12.000 συνελήφθησαν, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Κυριακή στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού έχασαν τη ζωή του 57 άνθρωποι http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2032116 .

Και νέα έκκληση από Μπαν Κι Μουν

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επανέλαβε την έκκλησή του προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ να σταματήσει τη χρήση βίας κατά των πολιτών.

Όπως έκανε ο ίδιος γνωστό, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Σύρο πρόεδρο το Σάββατο, τού έστειλε ισχυρό μήνυμα για τον τερματισμό της αιματηρής καταστολής.

«Ελπίζω να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σεβόμενος τη βούληση του λαού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες ενδείξεις ότι ο Ασαντ συνεχίζει να αγνοεί τις διεθνείς πιέσεις.