Εκπρόσωπος του καθεστώτος της Λιβύης κατηγόρησε το NATO ότι σκότωσε 85 αμάχους στο χωριό Μάτζερ νότια της πόλης Ζλίτεν στη δυτική Λιβύη σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας. Υπό έρευνα το ζήτημα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.
Εκπρόσωπος του καθεστώτος της Λιβύης κατηγόρησε το NATO ότι σκότωσε 85 αμάχους στο χωριό Μάτζερ νότια της πόλης Ζλίτεν στη δυτική Λιβύη σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας.
«Εξαπολύθηκε επίθεση στο χωριό ώστε να επιτραπεί στους εξεγερμένους να εισέλθουν στη Ζλίτεν από το νότο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ σε μια ομάδα δημοσιογράφων που μεταφέρθηκαν επί τόπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα θύματα είναι 33 παιδιά, 32 γυναίκες και 20 άνδρες, μέλη «περίπου είκοσι» οικογενειών.
«Μετά τις τρεις πρώτες βόμβες που έπεσαν γύρω στις 23:00 (24:00 ώρα Ελλάδας) οι κάτοικοι έσπευσαν στα σπίτια που βομβαρδίστηκαν προσπαθώντας να διασώσουν τους οικείους τους. Χτυπήθηκαν από άλλες τρεις βόμβες», είπε ο Ιμπραχίμ καταγγέλλοντας τη «σφαγή» στο χωριό, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χλμ. από τη Ζλίτεν.
Την Κυριακή οι εξεγερμένοι είχαν ανακοινώσει ότι έλαβαν «αμυντική θέση» σε τμήματα του μετώπου στη Ζλίτεν για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Αξιωματούχος του NATO δήλωσε ότι η συμμαχία έπληξε ένα στόχο στη Ζλίτεν το βράδυ της Δευτέρας, αλλά δεν ήταν σε θέση να πει εάν βρισκόταν στο ίδιο σημείο όπου η λιβυκή τηλεόραση ανέφερε πως υπάρχουν δεκάδες απώλειες.
«Ερευνούμε (τις πληροφορίες). Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε δημοσιεύματα για απώλειες μεταξύ των αμάχων αλλά θα εκφράζαμε τη λύπη μας για οποιεσδήποτε τέτοιες απώλειες», είπε ο αξιωματούχος. «Το NATO καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποφεύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων, αντίθετα με το καθεστώς του Καντάφι, το οποίο θέτει στο στόχαστρό του πολίτες εκ προθέσεως».
Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι αεροπορικές επιδρομές μαχητικών του συμφώνου προκάλεσαν τους θανάτους.
Πάντως η κρατική λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται απανθρακωμένα πτώματα τουλάχιστον τριών παιδιών κάτω των δέκα ετών σε νοσοκομείο, καθώς και γυναικών και παιδιών που νοσηλεύονται.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε χθες Δευτέρα πέμπτο γύρο κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, με στόχο οικονομικές οντότητες με τις οποίες η ΕΕ θεωρεί ότι συνδέεται άμεσα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.
«Οι κυρώσεις έχουν στόχο νέες οικονομικές οντότητες οι οποίες συνδέονται με το καθεστώς στην Τρίπολη. Θα επιβληθούν για να ενισχυθεί ο μηχανισμός των διεθνών κυρώσεων», ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κριστίν Φαζ.
Ανάμεσα στις οντότητες στις οποίες επιβάλλονται νέες κυρώσεις είναι η εταιρία αλ Σαχάρα (πετρελαϊκός τομέας) και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κέντρων Διοίκησης (ODAC), δύο δημόσιοι φορείς της Λιβύης οι οποίοι «συνδέονται άμεσα» με τον Καντάφι, διευκρίνισε η Φαζ.
Συνολικά, περιλαμβανομένων και των οντοτήτων σε βάρος των οποίων ελήφθησαν μέτρα χθες, 42 πρόσωπα και 49 οντότητες αποτελούν το στόχο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
«Τα μέτρα αυτά επιδεικνύουν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να διατηρηθεί η απομόνωση του καθεστώτος στην Τρίπολη και να εξαντληθούν οι πόροι του», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ