Το οριστικό «πράσινο φως» για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έδωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών. Το γεγονός καταδίκασε η Γαλλία.
Το οριστικό «πράσινο φως» για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έδωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον Ροέι Λαχμάνοβιτς, ο υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι σκοπεύει επίσης να εγκρίνει «εντός των προσεχών ημερών» την ανέγερση 2.000 κατοικιών στον οικισμό Ζιβάτ Χαμάτος και 600 στον οικισμό Πισγκάτ Ζεέβ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Τα σχέδια αυτά εγκρίθηκαν «λόγω της οικονομικής κρίσης στο Ισραήλ γιατί αυτό θα βοηθήσει όσους αναζητούν τοποθεσίες για να χτίσουν στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου αναφερόμενος στο κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στο Ισραήλ από τα μέσα Ιουλίου με αφορμή τα υψηλά ενοίκια.
«Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την οικονομία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ανέγερση των κατοικιών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση των ενοικίων.
Το γεγονός καταδίκασε η Γαλλία. «Καταδικάζουμε την τελική έγκριση που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο, οικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε η Κριστίν Φαζ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο εποικισμός στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη είναι παράνομος με βάση το διεθνές δίκαιο, όποιες δικαιολογίες και αν χρησιμοποιούνται, ακόμα κι όταν εμφανίζεται ότι απαντά σε κοινωνικοοικονομικές ανάγκες», πρόσθεσε.
Τα σχέδια για την ανέγερση των 1.600 κατοικιών στον οικισμό Ραμάτ Σλόμο, τα οποία ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο του 2010 στη διάρκεια επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, προκάλεσαν ένταση στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ