Κόσμος
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 11:27

Έκκληση Κλίντον για μεγαλύτερη διεθνή πίεση στη Συρία

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε να επεκταθεί το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Συρίας, εν μέσω βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για ενίσχυση των πιέσεων από Κίνα και Ινδία. Πληροφορίες για δύο νεκρούς σήμερα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε να επεκταθεί το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Συρίας, εν μέσω βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα. Έκανε συγκεκριμένα λόγο για ενίσχυση της πίεσης από την Κίνα και την Ινδία λόγω των ενεργειακών τους επενδύσεων στη χώρα.

Παράλληλα ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Θέλουμε να δούμε την Κίνα να συνεργάζεται μαζί μας (...) Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να σταματά να πουλά όπλα στο καθεστώς του Ασαντ", είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι CBS.

Στην ερώτηση γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ζητήσει την παραίτηση του Σύρου προέδρου, η Κλίντον είπε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να ενώσουν τη φωνή τους και άλλες χώρες. «Αντί να το πούμε εμείς και να μην ακολουθήσει κανένας άλλος, νομίζουμε ότι είναι σημαντικό να ηγηθούμε και να ακολουθήσουν και άλλοι», όπως είπε.

Στο απόσπασμα που έδωσε στη δημοσιότητα το κανάλι η Κλίντον δηλώνει ότι αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει για να πιεστεί ο Ασαντ είναι να επιβληθούν κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Συρίας. «Θέλουμε η Ευρώπη να κάνει περισσότερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το διευθυντή του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Δαμασκό και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ενας άνδρας σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει στη διάρκεια επιχείρησης συλλήψεων στο προάστειο Σάκμπα της Δαμασκού.

Στην περιοχή Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλέμπ (βορειοανατολική Συρία), μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από πυρά στη διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας.

Χθες, τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ακτιβιστές.