Μείωση της τάξης του 6,9% παρουσίασε το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, όπως προκύπτει από τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Μείωση της τάξης του 6,9% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, όπως προκύπτει από τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση στην εγχώρια ζήτηση (τελική καταναλωτική δαπάνη και ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) συνέβαλε στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.
Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες.
Η αναθεώρηση αυτή επηρεάζει το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, ενώ η επίπτωσή της στο ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι αμελητέα.
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπενθυμίζει πως λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 - 2ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.
ΝΔ: Σε «μακρά έρημο» πορεύεται η οικονομία
«Η οικονομία πορεύεται σε μακρά έρημο. Η ένταση και έκταση της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη. Υπερβαίνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την ύφεση του β' τριμήνου.
«Μια ύφεση που από τη μία μεριά απορροφά την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας και από την άλλη οδηγεί την οικονομία στην παγίδα ενός τεράστιου χρέους», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2011, σημείωσε ότι αυτό «αναθεωρήθηκε προς το δυσμενέστερο και για το προηγούμενο τρίμηνο».
«Διαμορφώθηκε στο -8,1%, από -5,5% που ήταν η προηγούμενη, όπως αποδεικνύεται, εξαιρετικά αισιόδοξη κυβερνητική εκτίμηση», είπε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «τα στοιχεία αυτά καθιστούν ουτοπική την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μόνο 3,5% το 2011» και τόνισε ότι «επιβεβαιώνουν πως η "συνταγή" για την έξοδο από την κρίση είναι λανθασμένη».
«Είναι επομένως επιβεβλημένη η άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα στηρίζεται στις προτάσεις που, με ρεαλισμό και διορατικότητα, έγκαιρα έχει καταθέσει η ΝΔ και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Εντατικοποίηση προσπαθειών από κόμματα και κοινωνία ζητεί το ΛΑΟΣ
«Η κλιμάκωση της ύφεσης απαιτεί περισσότερη κατανόηση και εντατικοποίηση προσπαθειών σε όλους τους τομείς, από κόμματα και κοινωνία», επισήμανε ο ΛΑΟΣ σε δήλωσή του, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αύξηση του ΑΕΠ.
Δημοκρατική Συμμαχία: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε η Δημοκρατική Συμμαχία, ζητώντας άμεσες αποφάσεις για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.
«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ύφεση και χθες για την ανεργία, δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει καταρρεύσει και ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο», επισήμανε η παράταξη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αλόγιστη αύξηση των φορολογικών συντελεστών και ειδικότερα του ΦΠΑ, θα οδηγήσει την οικονομία «στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά».