Πολιτική
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 13:08

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων γαι την υπόθεση του «Σάμινα»

Με αφορμή θέσεις που διατυπώθηκαν στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, μετά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Σύρου, στην υπόθεση του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Σάμινα», η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή

της επισημαίνει τα εξής :

«Οι δικαστές δεν διεκδικούν το αλάθητο, ούτε η κρίση τους είναι στο απυρόβλητο. Ομως, η ατεκμηρίωτη και αβασάνιστη κριτική, που ενίοτε ασκείται στις δικαστικές αποφάσεις και καλόπιστη ακόμη να είναι, δεν παύει να έχει τις δυσμενείς επιπτώσεις για το κύρος και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης, ως συντεταγμένης πολιτειακής λειτουργίας.

Οσοι επομένως αισθάνονται την ανάγκη ή τον πειρασμό, να εκφέρουν άποψη επί συγκεκριμένης υποθέσεως, επιβάλλεται τουλάχιστον να μνημονεύουν ότι δεν γνωρίζουν τα στοιχεία της δικογραφίας.

Η διατύπωση θέσεων για λαθεμένες κρίσεις, χωρίς γνώση αυτών των στοιχείων και οι υπαινιγμοί για πολιτικές παρεμβάσεις,είναι αφ' εαυτών άδικες και ως εκ τούτου ανεπίτρεπτες.

Η Ενωση βεβαιώνει ευπρόσωπα τους Ελληνες πολίτες, ότι, η δικαιοσύνη στη χώρα μας βρίσκεται σε ζηλευτά επίπεδα ορθότητας και ανεξαρτησίας και οτι οι Ελληνες δικαστές γνωρίζουν τη συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή, την οποία εκπληρώνουν στο ακέραιο, μακριά απο σκοπιμότητες ή συναισθηματικές φορτίσεις της στιγμής, με γνώμονα τους κανόνες του δικαίου και τα πραγματικά στοιχεία της δικογραφίας».