Κόσμος
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 18:00

Τουρκία: «Αδύνατη» η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αν δεν υπάρξει συγγνώμη

Είναι «αδύνατον» να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Mavi Marmara το 2010, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα εμμείνει στην άρνησή της να ζητήσει συγγνώμη.

Είναι «αδύνατον» να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Mavi Marmara το 2010, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι... Δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσουμε. Εάν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, δεν προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και δεν άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, η εξομάλυνση των σχέσεων είναι αδύνατη», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του Ισραηλινός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα εμμείνει στην άρνησή της να ζητήσει συγγνώμη, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να υπάρξει εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Η απόφαση, την οποία σύμφωνα με τον αξιωματούχο μετέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ελήφθη μερικές ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί έκθεση με τα ευρήματα έρευνας του ΟΗΕ για την κατάληψη του τουρκικού πλοίου πέρυσι, που αναμένεται γύρω στις 20 Αυγούστου.

Ο Νετανιάχου είχε εκφράσει σε προσωπικό επίπεδο λύπη για τους θανάτους των Τούρκων, ένας εκ των οποίων είχε διπλή -τουρκική και αμερικανική- υπηκοότητα, όμως η Τουρκία ζήτησε να υπάρξει επίσημη συγγνώμη και καταβολή αποζημιώσεων, αξίωση που το Ισραήλ απέρριψε διότι θεώρησε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν ισοδύναμη με το να θεωρηθεί εγκληματική μια επιχείρηση που θεωρεί ότι εντάσσεται στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, παρότι εξελίχθηκε σε διεθνή ύδατα.

Ο Κερτ Χόγερ, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θέλει το Ισραήλ και η Τουρκία να «αναζητήσουν ευκαιρίες να ξεπεράσουν τις εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις», αλλά απέφυγε να σχολιάσει τη συζήτηση που σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο είχαν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η ΥΠΕΞ Κλίντον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο