Κόσμος
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 06:54

«Σταμάτησαν οι επιχειρήσεις» σύμφωνα με τον Ασαντ

O Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε στο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν ότι έχουν σταματήσει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αντιφρονούντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ωστόσο ακτιβιστές κάνουν λόγο για νέα αιματοχυσία χθες τη νύχτα.

O Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν ότι έχουν σταματήσει οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις κατά αντιφρονούντων σε συριακές πόλεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ωστόσο ακτιβιστές κάνουν λόγο για νέα αιματοχυσία χθες τη νύχτα.

Ακτιβιστές επισημαίνουν ότι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες το βράδυ μετά τη νυχτερινή προσευχή του Ραμαζανιού στη Χομς, ενώ έφοδοι φέρονται να πραγματοποιήθηκαν στη Χάμα και τη Δαμασκό. Συνολικά 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες ανά τη Συρία, σύμφωνα με τη Συντονιστική ένωση της Συριακής Επανάστασης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά την επικοινωνία του με το Σύρο πρόεδρο ο γ.γ. εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες αναφορές περί συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτεταμένης χρήσης βίας από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας κατά πολιτών σε όλη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αλ Ραμέλ της Λατάκειας, όπου διαμένουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

«Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι μαζικές συλλήψεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ο πρόεδρος Ασαντ είπε ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπαν ζήτησε από τον Ασαντ να εφαρμόσει «αξιόπιστες» μεταρρυθμίσεις και να συνεργαστεί πλήρως με τα Ηνωμένα Έθνη σε έρευνα για τη βίαιη καταστολή. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ασαντ εξήγησε τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει, ανάμεσά τους αλλαγή του συντάγματος και εκλογές, ενώ δέχτηκε να συνεργαστεί με ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για το θέμα της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, το Reuters μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές στην Ουάσινγκτον, ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να ζητήσουν την παραίτηση του Ασαντ, ακόμα και σήμερα, ενώ παρόμοια δήλωση αναμένεται και από την ΕΕ στην συνέχεια.

«Ο Ασαντ προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι οι επιθέσεις έχουν σταματήσει, κάτι που θα καθησύχαζε και τις ΗΠΑ, σκεπτόμενος ότι θα μπορούσε έτσι να αποτρέψει μία δήλωση των ΗΠΑ που θα του ζητά να αποχωρήσει», όπως είπε δυτικός διπλωμάτης στη Δαμασκό. «Αλλά οι επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν ποτέ».