Κόσμος
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 16:40

Διεθνής έκκληση για αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε για πρώτη φορά ανοιχτά το Σύρο ομόλογό του να παραιτηθεί, ανακοινώνοντας νέες κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού. Εκκλήσεις για παραίτηση Ασαντ από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ. «Ομπάμα και Δύση υποδαυλίζουν τη βία», λέει η Δαμασκός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε για πρώτη φορά ανοιχτά το Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ-Ασαντ του να παραιτηθεί, ενώ ανακοίνωσε το «πάγωμα» όλων των συριακών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου συριακής προέλευσης.

Την έκκληση Ομπάμα ακολούθησαν αντίστοιχες εκκλήσεις για παραίτηση του Ασαντ από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ.

Παρόλο που ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Ασαντ είπε στο γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των αντιφρονούντων έχουν σταματήσει, οι ακτιβιστές έκαναν λόγο για νέες επιχειρήσεις την Πέμπτη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2037851

«Για χάρη του συριακού λαού, έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο πρόεδρος Ασαντ», δήλωσε ο Ομπάμα σε διάταγμα για το «πάγωμα» όλων των συριακών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και πετρελαιοειδών συριακής προέλευσης (ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών ποσοτήτων που εισάγουν οι ΗΠΑ), αλλά και οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών με την κυβέρνηση Ασαντ.

Όπως είπε, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Σύρων πολιτών καταδεικνύουν την «κατάφωρη έλλειψη σεβασμού» για την αξιοπρέπειά τους από την πλευρά της κυβέρνησης Ασαντ.

«Το μέλλον της Συρίας πρέπει να καθοριστεί από το λαό της, αλλά ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ στέκεται στο δρόμο του. Οι εκκλήσεις του Ασαντ για διάλογο και μεταρρυθμίσεις μοιάζουν κενές όταν φυλακίζει, βασανίζει και σφάζει τον ίδιο το λαό του», δήλωσε ο Ομπάμα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε από την πλευρά της ότι οι νέες κυρώσεις θα «σφίξουν τον κύκλο της απομόνωσης» γύρω από τον Ασαντ.

«Στο λαό της Συρίας αξίζει μια κυβέρνηση η οποία σέβεται την αξιοπρέπειά του, προστατεύει τα δικαιώματά του και εκπληρώνει τις προσδοκίες του. Ο Ασαντ τους εμποδίζει» να την αποκτήσουν, είπε η Κλίντον.

Εκκλήσεις από ΕΕ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. «Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η βίαιη καταστολή πρέπει να σταματήσει (...) παρόλα αυτά η συριακή ηγεσία εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις», επεσήμανε η Αστον.

«Αυτό δείχνει ότι το συριακό καθεστώς δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει (...) Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα στα μάτια του συριακού λαού και ότι είναι απαραίτητο να αποχωρήσει από την εξουσία», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας.

Σε χωριστό ανακοινωθέν, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι ο Ασαντ πρέπει «να εγκαταλείψει την εξουσία προς το συμφέρον της Συρίας και της ενότητας του λαού του».

Οι επιχειρήσεις «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Νωρίτερα, έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συρία σε βάρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2038106 .

Η έκθεση, στην οποία γίνεται λόγος για «ένα σύνολο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες συνιστούν μια γενικευμένη ή συστηματική επίθεση εναντίον του άμαχου πληθυσμού», καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να εξετάσει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία».

«Ομπάμα και Δύση υποδαυλίζουν τη βία», λέει η Δαμασκός

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Δύση προσπαθούν να υποδαυλίσουν τη βία στη Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμη αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Ενημέρωσης.

«Είναι περίεργο που αντί να προσφέρουν τη βοήθειά τους (στη Δαμασκό) για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο Ομπάμα και ο δυτικός κόσμος προσπαθούν να υποδαυλίσουν τη βία στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ριμ Χάνταντ, διευθύντρια διεθνών σχέσεων του υπουργείου.