Κόσμος
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 07:25

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα πτωχεύσουν ποτέ

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα κηρύξουν πτώχευση διατύπωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Κίνα και επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι οι σημαντικοί πόροι που διακρατεί η ασιατική χώρα σε αμερικανικά δολάρια είναι ασφαλείς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε πτώχευσαν και ποτέ δεν θα πτωχεύσουν, είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο της Σετσουάν στην Τσένγκντου, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου πραγματοποιεί την δεύτερη και τελευταία στάση της πενθήμερης επίσκεψής του στη χώρα.

Ο Μπάιντεν εκφράστηκε για το θέμα αυτό αρκετές φορές σε συναντήσεις του με ανώτατους αξιωματούχους, ειδικά με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, καθώς το Πεκίνο διαθέτει αμερικανικά ομόλογα αξίας 1,17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε πως η Κίνα πρέπει να προωθήσει το «διάλογο ανάμεσα στους πολίτες, τους φοιτητές και την κυβέρνηση», αναφερόμενος για πρώτη φορά στη διάρκεια της επίσκεψής του δημόσια σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους αναφέρθηκε σε τέτοια θέματα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με την κινεζική πολιτική ηγεσία.