Κόσμος
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 19:05

Στο Ισραήλ η Κύπρια ΥΠΕΞ - Προβληματισμός για τις γεωτρήσεις στα ΗΕ

Επίσκεψη - «αστραπή» στο Ισραήλ για το θέμα του φυσικού αερίου πραγματοποιεί την Τετάρτη η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών. Ο ΟΗΕ φέρεται να ζητεί αναβολή της έναρξης των γεωτρήσεων «για μην τιναχτούν στον αέρα» οι συνομιλίες του Κυπριακού.

Επίσκεψη - «αστραπή» στο Ισραήλ για το θέμα του φυσικού αερίου πραγματοποιεί την προσεχή Τετάρτη η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την ώρα που προβληματισμός επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη για τις εξελίξεις. Ο ΟΗΕ φέρεται να ζητεί αναβολή της έναρξης των γεωτρήσεων «για μην τιναχτούν στον αέρα» οι συνομιλίες του Κυπριακού.

Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης της Κύπριας ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό ομόλογό της θα είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων στα γειτνιάζοντα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και οι κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου.

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός των Ηνωμένων Εθνών ως προς το μέλλον της παρούσας φάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, κύκλοι των ΗΕ εκφράζουν την ανησυχία ότι ίσως να επέλθει κατάρρευση των συνομιλιών «μία ώρα νωρίτερα», δεδομένου ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο οικόπεδο "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Τις τελευταίες μέρες, τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, προβαίνουν σε διασύνδεση του θέματος του φυσικού αερίου με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ενώ αφήνουν να αιωρείται σε μορφή τελεσίγραφου το δίλημμα «είτε λύση είτε γεώτρηση». Ετσι δεν αποκλείεται η τουρκοκυπριακή πλευρά, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας, να δημιουργήσει σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να επιφέρει την κατάρρευση της διαδικασίας, η οποία τότε θα βρίσκεται και στα τελικά της στάδια, αφού ως γνωστό βάσει του πλάνου που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών στις 21 Οκτωβρίου, θα λάβει χώρα η τελευταία συνάντηση και θα ακολουθήσει πριν από τις 30 Οκτωβρίου η τέταρτη τριμερής στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να εισηγηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία να καθυστερήσει την έναρξη γεώτρησης. «Θα ήταν κρίμα αν στο τέλος της διαδικασίας τιναχτούν όλα στον αέρα για κάτι που μπορεί να γίνει και μετά από ένα μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά πολιτικό πρόσωπο που παρακολουθεί την κατάσταση του Κυπριακού για να προσθέσει πως αν δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές και οικονομική επιβάρυνση «τότε αυτό (σ.σ. η αναβολή των εργασιών της γεώτρησης) θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα και τα Η.Ε. ίσως να πρέπει να την προωθήσουν».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες που επαναρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν άλλη μια σύντομη διακοπή μιας βδομάδας, λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η 66η συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης θα αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην έδρα του διεθνούς οργανισμού την εβδομάδα που αρχίζει 19 Σεπτεμβρίου.

ΝΔ: Η Τουρκία προκαλεί βάναυσα την διεθνή κοινότητα

«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να ματαιώσει τα σχέδια της Κύπρου για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε υποθαλάσσιο χώρο της Μεσογείου, που ανήκει στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκαλεί βάναυσα την Διεθνή Κοινότητα και προσβάλλει κάθε έννοια Διεθνούς Νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου», σχολίασε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η Τουρκία, υπογράμμισε, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι «γράφει στα παλαιότερα υποδήματά της» τους διεθνείς Κανόνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών και διαμορφώνει την πολιτική της με πυξίδα τους επεκτατικούς σχεδιασμούς κυβερνητικών και στρατιωτικών κύκλων, οι οποίοι - παρά τις μεταρρυθμίσεις «βιτρίνας» και την εσωτερική διαπάλη εξουσίας μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και παραγόντων των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων- παραμένουν τελικά οι ίδιοι από την εισβολή των στρατευμάτων του Αττίλα στην Κύπρο, το 1974, μέχρι και σήμερα.

Οι Διεθνείς Οργανισμοί, που είναι θεματοφύλακες της εννόμου τάξεως στο διεθνές πεδίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ισχυροί του σημερινού κόσμου δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν αδιάφοροι μπροστά στην πολιτική συμπεριφορά ενός κράτους, που ναρκοθετεί την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών στην Ανατολική Μεσόγειο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες στο διπλωματικό πεδίο σε όλα τα επίπεδα.»